eCommerce Asocijacija Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije je 05.09. organizovala drugi po redu događaj u ovoj godini, na kome je prisustvovalo više od 100 privrednika i članica eCommere Asocijacije Srbije.

Cilj događaja je da se kroz panel diskusije obrade ključne teme digitalnog ekosistema. Događaj se sastojao iz četiri panel diskusije u kojima su učestvovali stručnjaci i predstavnici iz različitih oblasti poslovanja.

Događaj je otvorila Marija Pasuljević, prva izvršna direktorica eCommerce Asocijacije Srbije, zajedno sa Žarkom Malinovićem, sekretarem Udruženja za trgovinu i svim prisutnima su poželeli dobrodošlicu. Marija je istakla da je jedan od glavnih ciljeva eCommerce Asocijacije da prenosi znanje celokupnoj digitalnoj zajednici, te da joj je drago što je to prepoznato od strane prisutnih, s obzirom da je zaista veliki broj ljudi došao kako bi prisustvovao panel diskusijama.

Prvi panel je bio na temu “eFiskalizacija i eFakture”, gde se pričalo o značaju digitalizacije, e-trgovini i befenitima koje nadležne institucije imaju zbog lakšeg nadzora trgovanja od uvođenja novog modela fiskalizacije. Učesnici panela bili su: Saša Dulić, Pomoćnik Direktora za IT Poreske uprave, Vladimir Pejčić iz Ministarstva finansija, Igor Damnjanović iz Telekoma i Slađana Marinković iz DM-a.
“Digitalizacija i e-commerce promenili su način na koji poslujemo i na koji komuniciramo, te da je od početka pandemije, e-commerce postao izuzetno važna tema, kako za učesnike na tržištu, tako i za državu”, istakao je Žarko Malinović, moderator panela.

Na drugom panelu su se okupili učesnici vodećih kompanja za dostavu, kako domaću, tako i međunarodnu i kroz sjajnu diskusiju sa predstavnicima kompanija, Ivanom Beljićem iz DHL-a, Nikolom Riznićem iz D Express-a, Zoranom Malinovićem iz Wolt-a i Felipeom Alvesom iz Ananasa su obrađene ključne razlike između dostava, koje se ogledaju pre svega u kompleksnosti koja dolazi iz procedura uvoza/izvoza koji najviše ima uticaja na krajnje korisničko iskustvo. Što se tiče domaćeg tržišta, e-commerce prodaja beleži rast iz godine u godinu i od kompanija koje pružaju usluge dostave se očekuje da ispune sve veća očekivanja krajnjih korisnika. Korisnici očekuju jasnu komunikaciju vremena dostave, poštovanje vremena i pružanje podrške u toku celog procesa. Rešenje ovakvih zahteva pred kompanije stavlja novi fokus – razvoj različitih metoda dostave. Moderator panela bila je Jelena Medojević iz kompanije Philip Morris International.

Treći panel bio je posvećen jednoj od ključnih tema današnjice, a to su podaci. Sagovornici su bili stručnjaci sa dugogodišnjom praksom. Mihailo Ponjavić iz Tehnomanije, ujedno i član upravnog odbora eCommerce Asocijacije Srbije, Predrag Topić iz kompanije Things Solver, Siniša Nedeljković iz kompanije Yemora i Milana Majkić iz kompanije Delhaize, pričali su o preduslovima korišćenja podataka u digitalnom ekosistemu, personalizaciji i podacima koje se koriste u tom procesu, kako bi krajnji kupac bio zadovoljan, ali i o zloupotrebi podataka o kojoj se danas sve više govori. Moderator panela bio je Vlada Kovač, osnivač Digitalk konferencije.

Poslednji panel posvećen je temi plaćanja i inovacijama u načinima plaćanja koje omogućavaju brojne nove koristi za kupce i za trgovce. One se događaju u fizičkom, ali još više u digitalnom okruženju. Te inovacije se prvenstveno odnose na instrumente bezgotovinskog plaćanja. Jedan od poslednjih primera je nedavno uvođenje GooglePay usluge. A puna, prava elektronska trgovina podrazumeva bezgotovinska plaćanja, na jedan od brojnih mogućih oblika. Rešenja koja su dostupna na domaćem tržištu ne samo da ne zaostaju, već u nekim instrumentima (poput IPS plaćanja QR kodom) i prednjače u odnosu na druge zemlje.
Snažan trend rasta potvrđuju podaci Narodne banke Srbije, koji prikazuju i rast broja i rast vrednosti bezgotovinskog plaćanja na internetu, kao i broja internet prodajnih mesta koja omogućavaju takva plaćanja.

O tim inovacijama i trendovima, pogodnostima, lakoći i prednostima koje donose potrošačima, trgovcima, ali i prosperitetu društva celini, govorili su Tamara Gavrilović iz kompanije VISA, Marko Anđelić iz OTP banke, Branislav Popović iz PayTen-a, Dejan Tešić, suosnivač kompanije AllSecure, dok je moderator bio Aleksandar Zarić, konsultant SOG-a i prijatelj Asocijacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *