Ovaj članak ima za cilj da pruži odgovore na pitanja zašto često kažemo da jedva čekamo Q4 –  najaktivniji deo sezone, kao i koliko ista utiče na prodaju.

Vrednost se može pisati kao vrednost, broj ili udeo u prodaji, a s obzirom da nismo mogli da se odlučimo i odaberemo pristup, predstavićemo ih sve.

U našim dosadašnjim izveštajima bazirali smo se na kvartalne, polugodišnje i godišnje izveštaje, ali nikada do sada ih nismo poredili. Naravno, porediti dva kvartala iz iste godine i nije baš legitimno zbog mnoštva razlika među njima, ali to je upravo ono što želimo da istaknemo u ovom tekstu – važnost i uticaj poslednjeg kvartala u godini i kroz rezultate.

Naime, želimo da stavimo vrednost i količinu ispred Q4 kvartala sa ciljem da vidite koliko isti raste, a samim tim to će biti razlog ili povod za ulaganje.

 

Rezultati

S obzirom da rezultati online transakcija za kupovinu roba i usluga putem interneta plaćenih karticom rastu u 2022. godini od 35% u broju transakcija, pa do 50% u vrednosti istih, kao i da se ovaj trend rasta očekuje i u 2023. godini, na ovaj način ćemo pokušati da prikažemo trend rezultata za poslednji kvartal. Ideja je da uporedimo Q4 sa ostalim kvartalima i na kraju da izračunamo udeo prometa poslednjeg kvatala u celokupnom prometu u 2022. godini.

Trend rasta vrednosti broja transakcija u poslednjem kvartalu je rastući, a dokaz je pred vama u sledećem grafikonu.

Na osnovu podataka NBS-a, broj kartičarskih transakcija za kupovinu putem interneta u poslednjem kvartalu 2022. godine zabeležio je porast od 29,22% u poređenju sa istim kvartalom 2021. godine. (Slika 1.)

(Slika 1.)

 

Pored broja transakcija, vrednosti transakcija je takođe napravila rast. Vrednost transakcija je u Q4 2022. godine imalo porast od +39,77% u poređenju sa istim periodom 2021. godine. (Slika 2.)

vrednosti transakcija

(Slika 2.)

 

Poređenje kvartala

Sa ciljem da stavimo vrednost ili udeo kvartala, usudili smo se da ih uporedimo.

Previše podataka nam može ponekad i otežati odluku, pa smo se samim tim odlučili za određeni set istih. Šaljite nam predloge ukoliko želie da u narednim reportima uključimo još neke podatke.

Prvenstveno, ukoliko uporedimo poslednji kvartal 2021. i 2022. godine videćemo da se rast broja (slika 3. ) i vrednosti (slika 4.) transakcija osetio i u poslednjem kvartalu prošle godine, tako da je vrednost transakcija porasla za 39,77%, a broj transakcija za 29,22%.

Q4 2021 vs Q4 2022(Slika 3.)

 

Q4 2021 vs Q4 2022(Slika 4.)

 

Ono što do sada nismo praktikovali jeste da kvartale poredimo između sebe, a za to postoji bezbroj razloga: različite potrebe kupaca u svakom kvartalu, različiti praznici, neradni dani i slično.

Iako smo pretpostavljali, na ovaj način smo želeli da se u to uverimo i argumentovano, ali i da postavimo broj iza svake tvrdnje.

 

Poređenje kvartala

Ukoliko uporedimo Q1 2022. godine sa Q4 iste godine videćemo veliku razliku. Prema broju transakcija, poslednji kvartal je prošle godine zabeležio bolji rezultat za 27,28%. (Slika 5.)

Q1 vs Q4 2022(Slika 5.)

 

Pored toga, vrednosno Q4 je u poređenju sa Q1 bio još dominantniji ostvarivši 38,52% bolji rezultat. (Slika 6.)

Q1 vs Q4 2022 - Vrednost transakcija

(Slika 6.)

 

Ukoliko poredimo drugi kvartal 2022.godine sa Q4 iste godine, vidimo da je poslednji kvartal u godini ostvario bolji rezultat za 28,67%. (Slika 7.)

(Slika 7.)

 

Što se vrednosti kreiranih transakcija tiče, takođe je Q4 bio dominantniji. Tako da je poslednji kvartal zabeležio 21,20% bolji rezultat nego Q2 iste godine. (Slika 8.)

(Slika 8.)

 

Treći kvartal, po običaju veoma zahtevan, zbog svog tajminga i specifičnosti zahteva dodatne pripreme i organizaciju zbog sezone odmora, ali i početka školske godine.

(Slika 9.)

 

Q3 je bar malo osvetlao obraz drugim kvartalima i umanjio tu razliku, ali i pored toga je Q4 ostvario bolji rezultat po broju transakcija za nešto više od 16% (Slika 9.), dok je u vrednosnom smislu rezultat bio “samo” 9,28% na strani poslednjeg kvartala. (Slika 10.)

(Slika 10.)

 

 

Procentualno udeo prema broju transakcija

Ukoliko sve postignute rezultate stavimo u procente i kreiramo poznatu “data pitu”, rezultat je sledeći.

Udeo u godišnjem broju kreiranih transakcija plaćenih karticom po kvartalima je:

  • Q1 – 22,94%
  • Q2 – 22,69%
  • Q3 – 25,16%
  • Q4 – 29,20%

Procentualno udeo prema broju transakcija

(Slika 11.)

 

Ove godine je iznenadio prvi kvartal sa dobrim rezultatom, odnosno drugi kvartal sa lošijim, u poređenju sa prošlim godinama.

Ali, kao što možete pretpostaviti, ovi rezultati mogu blago da variraju dok se navike ne menjaju tako lako.

 

Procentualno udeo prema vrednosti transakcija

Ovde vidimo i jednu zanimljivost, a to je da iako je Q1 imao više transakcija od Q2, njihova vrednost je bila manja, što je svakako očekivano, jer se svi mi istrošimo u Q4 pa uvek Q1 “najviše ispašta”.

Udeo u godišnjoj vrednosti kreiranih transakcija plaćenih karticom po kvartalima je:

  • Q1 – 20,85%
  • Q2 – 23,83%
  • Q3 – 26,43%
  • Q4 – 28,88%

(Slika 12.)

MeetUp

Zbog upravo iskazane vrednosti i značaja aktivnosti u poslednjem kvartalu, E-Commerce Asocijacija Srbije najavljuje sledeće MeetUp okupljanje na temu: “Dobro došli u poslednji kvartal (Q4)”.

Ovoga puta, naš fokus će biti usmeren na poslednji kvartal godine, poznat kao Q4. Ovaj period često nosi sa sobom razne izazove i prilike, kako za pojedince, tako i za kompanije.

ECS MeetUp je prilika da zajedno istražimo ključne trendove, strategije i najbolje prakse za uspešno upravljanje poslovanjem tokom poslednjeg kvartala. Možete da očekujete konstruktivne diskusije sa stručnjacima i priliku za razmenu iskustava sa ostalim članovima zajednice. Dobrodošli ste!

Ulaz je besplatan uz obaveznu registraciju. To možete uraditi OVDE.

Vidimo se 5.10. u 18h.

 

 

Zaključak

Ovde ne treba biti matematičar da bi “izračunao” koliko je Q4 dominantan.

Samim tim, daje nam argument za menadžment koji ima za cilj da vam obezbedi dodatne resurse kako bi se na vreme i adekvatno pripremili za poslednji kvartal.

Mi smo spremni, a Vi?

 

 

Autor:
Ivan Tanasković
Izvršni direktor i član UO E-Commerce Asocijacije Srbije

 

Izvori:

 

*U analizi su korišćene vrednosti srednjeg kursa NBS na kraju istaknutih kvartala

 

 

 

Image by ijeab on Freepik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *