Rast trgovine putem interneta u Srbiji primetan je iz godine u godinu. Ono što često usporava ideju započinjanja sopstvenog biznisa najčešće je papirologija i sam proces koji na prvi pogled mnogima može delovati složeno.

Zbog toga smo pokušali da na jednom mestu, u tri glavna koraka, sakupimo informacije koje vam mogu biti od koristi u slučaju da odlučite da započnete internet prodaju.

  1. Za početak potrebno je registrovati delatnost (otvoriti firmu, kako to naš narod voli da kaže). Kako to da uradite?
    – Pre svega smislite naziv firme i na sajtu APR-a proverite da li je željeni naziv slobodan.
    – Ako jeste, proverite i da li je slobodan internet domen koji će odgovarati nazivu firme koji ste odabrali.
    – Na sajtu RNIDS-a postoji whois pomoću kog lako možete proveriti dostupnost domena:
    rnids.rs/lat/domeni/podaci-o-registrovanom-domenu
    – Preporučujemo da uzmete lokalni domen ukoliko ćete prodaju vršiti u Srbiji, najbolje .rs zbog lokalnog SEO-a.
  2. Sledeći korak će biti predavanje registracione prijave u APR-u, što možete uraditi i Formular je dostupan na sajtu apr.gov.rs.
    – Kako ćete vršiti online prodaju, za šifru delatnosti odaberite “4791 – Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta” koja je namenjena upravo ovom poslovnom modelu i zbog toga nije – potrebno da promet evidentirate fiskalnom kasom.
    – Vlada Srbije je još 30. avgusta 2010. godine donela Uredbu po kojoj za trgovinu na malo posredstvom pošte ili interneta nije obavezno evidentirati ostvaren promet fiskalnom kasom.
    – Otprilike dva radna dana nakon što predate prijavu možete očekivati da ste registrovali preduzetničku radnju.
  3. Sada će Vam biti potrebno mesto na kom ćete plasirati svoje proizvode.
    – Jedno će svakako biti website na domenu koji ste prethodno registrovali, a veoma je poželjno da svoju ponudu postavite i na već razrađenim platformama za prodaju poput Kupinda jer takve sajtove mesečno posete milioni vaših potencijalnih kupaca, a ako imate bazu proizvoda, možete ih automatski uvesti preko XML web servisa i onda sve ostalo ide automatski – kupci kupuju, vi se dogovarate i šaljete predmete.

Nemojte dozvoliti da vas sporedne stvari koče da započnete novi biznis ili da proširite postojeći. Najbitnije je da krenete što pre, a vremenom će sve doći na svoje.

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.e-commerce.co.rs.