Na koji način komentarišete ponašanje kupaca u poslednje tri nedelje (online sektor)?

Definitivno je primetan porast procenta kupovine u odnosu na posetu na sajtu (tzv. Conversion rate), što je uglavnom vođeno time da kupci nemaju mnogo drugih opcija u ovom trenutku. Ipak, dugoročno gledano, ovo može biti jedan od ključnih motivatora kod kupaca da nastave sa ovim načinom kupovine koji, činjenica je, raste i kod nas, ali ne u meri da ispunjava sav svoj potencijal. Online kupovina, kod proverenih prodavaca koji čine sve da kreiraju prijatno i sigurno korisničko iskustvo, definitivno je zadovoljstvo kog se ne treba odreći ni posle ovog vanrednog stanja, a lično mislim da će se stvari ubrzano i razvijati u tom smeru.

Šta ste vi kao firma (pre svega online sektor) naučili iz novonastale situacije?

Da su sagledavanje društvene i tržišne slike i visoka responzivnost na promene od krucijalnog značaja za uspeh (i) online poslovanja. Hitro uvođenje mera poput nižeg praga potrošnje za besplatnu online dostavu, revidiranja politike cena, društveno odgovornog zalaganja, zatvaranje svih radnji iz predostrožnosti, sve su to stvari na koje su kupci odreagovali pozitivno i nastavili da kupuju kod nas i u toku vanrednog stanja u velikoj meri.

Na koji način vidite da će vanredno stanje promeniti kupce u Srbiji na duže staze?

Glavna stvar koja mislim da će se dogoditi jeste rast poverenja kupaca u ovaj način trgovine, što će u mnogome uticati i na mnoge kompanije da drugačije određuju prioritete. U tom međuzavisnom odnosu će se, čvrsto verujem, izroditi razne veoma pozitivne stvari za društvo u celini i mislim da je to jedna od onih zaista pozitivnih stvari koje možemo očekivati kao proizvod ove pandemije.

Ako možete da birate, šta je to što bi promenili kod vašeg prosečnog potrošača?

Ne bih ništa menjao, zaista. Odnos sa kupcima je jedan od osnovnih temelja rasta naše firme i u tom odnosu mi mnogo toga učimo i razvijamo se. Kupci su jasan pokazatelj kako nešto radite i zaista smo ponosni što i oni prepoznaju sav trud koji ulažemo i vraćaju nam svojim dugogodišnjim poverenjem.

Na koji način vam saradnja sa eCommerce Asocijacijom Srbije doprinosi?

Saradnja sa eCommerce Asocijacijom Srbije doprinosi u toj meri da uvek imamo pristup najboljim praksama kako u Srbiji, tako i u regionu, pa i globalno. Učiti od najboljih u svom poslu je uvek privilegija i deljenje saznanja, i svojih i tuđih, zasigurno ubrzava proces sazrevanja svake od članica u svakom smislu.

I za kraj, koja je posljednja stvar koju ste kupili online?

Pidžama. 😊 Ipak je (i) sada Homewear veoma važan element svakodnevnog života.

 

 

*Stefan Ivanović je na poziciji Direktora Marketinga u kompaniji Jasmil DOO i zadužen je za unapređenje korisničkog iskustva i komunikaciju sa kupcima. Jedan od primarnih zadataka tima koji vodi jeste povećanje online prodaje i odnosa sa lojalnim kupcima u kom mu pomaže 8 godina iskustva u marketingu.