Ivane, šta ima novo u 60seconds, kako komentarišete reakciju vaših korisnika na novi interface?

Nova verzija 60seconds mobilne aplikacije upravo je sačinjena od feedback-a korisnika prve verzije. Vredno smo komunicirali sa svim našim klijentima i korisnicima proteklih meseci i zapažali ono što može da se poboljša kada je korisničko iskustvo u pitanju. Osim interfejsa, koji je doprineo premium izgledu aplikacije, želeo bih da napomenem da smo kroz novu verziju proširili ponudu i na eletroniku, tehniku, knjige. Tako da je naš virtuelni tržni centar sada bogatiji i za nove brend prodavnice.

Da li ste videli promenu ponašanja vaših kupaca od donošenja odluke o vanrednom stanju?

Nismo samo primetili promenu kada su u pitanju korisnici same aplikacije, već i klijenti. 60seconds je dugoročno rešenje za problem komunikacije sa kupcima i snabdevanja u doba krize. Platforma identifikuje potrebe i nudi koncept koji rešava probleme na dva fronta – kompanijama koji žele da plasiraju artikle na što efikasniji način, te time očuvaju suštinu poslovanja u ovakvom trenutku– a s druge strane, korisnicima koji žele sigurniji i inovativniji način kupovine. Platforma deluje kao virtelni tržni centar, sa 24/7 pristupom za kupce i brendove. Uspostavlja se direktna komunikacija između brenda i korisnika, stvara se virtuelna i stvarna zajednica, te se zajedničkim delovanjem domen brenda širi na celu Srbiju i region. A to je ono što naši korisnici cene, posebno u jednom ovakvom trenutku, individualan pristup koji prodavnice na našoj platformi imaju prema svakom korisniku.

Kako je to uticalo na vaše poslovanje – i šta ste naučili o svojim korisnicima u poslednjih par nedelja?

Internet kupovina u Srbiji raste (podaci od prošle godine pokazuju da je 2,2 miliona građana imalo mogućnost plaćanja putem Interneta), te novi Zakon o trgovini uvodi pojam „elektronske prodavnice” i „elektronske platforme”, što pokazuje da je namera resornog ministarstva da radi na tome da u Srbiji internet bude još efikasnije i bezbednije mesto za kupovinu. Pozitivne promene na ovom polju u velikoj meri su uticale na rast online prodavnica maloprodajnih kompanija koje su imali resurse da ulože u proces podele prodaje na online i offline kupovinu, te postoje podaci da je pojava COVID-19 u Srbiji uticala na porast online prodaje za više internet prodavnica, naša platforma nije izuzetak, ali ono na šta moramo svi iz eCommerce ekosistema da obratimo pažnju u budućnosti jeste to da ne postoje univerzalna rešenja. Svakom klijentu, svakom korisniku, svakom kupcu, moramo da pristupimo individualno.

Šta vam je saradnja sa eCommerce Asocijacijom Srbije doprinela?

Saradnja i članstvo u eCommerce Asocijaciji Srbije doprinela je bržem umrežavanju sa trgovcima. Sa druge strane dostupne su nam najbolje prakse kako regionalno, tako i globalno. Zaista nam je čast biti deo jedne ovakve mreže i hvala na tome što se zalažete za prave stvari.

Koji su vaši saveti za privatne biznise koje žele da pokrenu e-commerce poslovanje u ovom trenutku?

Povezanost preduzeća sa tržištem je od ključnog značaja u ovom trenutku za njegovo funkcionisanje i opstanak. Internet prodavnica omogućava izgradnju sasvim novog pristupa prodaji artikala i predstavlja veoma efikasno sredstvo direktnog marketinga i snabdevanja kupaca. Uz 60seconds firme, preduzetnici i zanatlije su apsolutni vlasnici svojih virtuelnih prodavnica. Platforma nudi online digitalizaciju malih i srednjih preduzeća bez dodatnih ulaganja s njihove strane. Sama platforma omogućava odabranim brendovima da zaobiđu finansijske probleme (skupi i kompleksni web sistemi, serveri i održavanje), kao i prepreke s kojim se mogu suočiti u oblasti zakonodavstva, računovodstva, IT sistema i upravljanjima istim.

I za kraj, koja je posljednja stvar koju ste kupili online?

Pizza 😀 iskoristio bih ovu priliku takođe da pohvalim sve platforme koje se bave prodajom i dostavom hrane tokom pandemije.

 

 

*Ivan Kadic, CEO www.60seconds.app
60seconds je aktivan član eCommerce asocijacije Srbije, brojnih konferencija i panela (od OMGconference u organizaciji Netokracije do SME is MVP u organizaciji USAID corporation for growth). Platforma je predstavljena u medijima u Srbiji kao jedna od najinovativnijih kada je reč o brzom i efikasnom plasmanu artikala maloprodajnih kompanija na domaćem tržištu.