Aleksandre reci nam koji su izazovi elektronske trgovine sada?

Neretko se dešava da kupac naruči robu i da nakon nekoliko dana dobije informaciju da tog proizvoda nema na zalihama i da mu neće biti isporučen. Sa takvim iskustvom, novi kupci ne stiču poverenje, a stari isto gube u elektronsku trgovinu i posećuju web shop-ove samo da bi videli proizvode, informisali se o njihovim karakteristikama i cenama ali ipak odlaze na fizička prodajna mesta kako bi izvršili kupovinu proizvoda. Jedan od izazova je pridobijanje posetilaca web shop-ova da postanu kupci koji kupuju/naručuju proizvode na istim.

Uzimajući u obzir trenutnu klimu i situaciju na trzistu, kako vidiš trendove i na sta će vlasnici e-shopova morati da obrate paznju u budućnosti više nego ranije – kada implemeniraju payment
procesore?

Trendovi rasta na e-commerce tržištu su jasno vidljivi u povećanju broja transakcija platnim karticama na internet prodajnim mestima i taj rast će se u budućnosti nastaviti, što pokazuje koliko su bezgotovinska plaćanja važna za internet prodaju. Iz tog razloga, za vlasnike web shop-ova je veoma važno da u narednom periodu na svojim internet prodajnim mestima imaju sve načine bezgotovinskih plaćanja koje kupci očekuju, ukljućujući i nove načine plaćanja kao što je instant plaćanje. Kada korisnik izvrši plaćanje robe ili usluge na prodajnom mestu putem instant plaćanja, trgovcu su sredstva na raspolaganju u svega nekoliko sekundi. Takođe, instant plaćanje pruža mogućnost da se bezgotovinski plati u trenutku dostave robe kupcu, preko mobilne aplikacije koja je instalirana na mobilnom telefonu ili drugom mobilnom uređaju trgovca. Tako npr. lice koje vrši dostavu sa sobom nosi samo mobilni uređaj sa instaliranom jednom ili više aplikacija za
prihvatanje i na jednostavan način vrši naplatu robe koju isporučuje. Zbog toga, vlasnici web shop-ova, između ostalog, treba da obrate pažnju sa kojim pružaocem usluge će uspostaviti saradnju, tj. da li će kroz tu saradnju dobiti i uslugu prihvatanja za sve instrumente za plaćanje na web shopu i za naplatu prillikom dostave (npr. instant plaćanje , platne kartice). To će im pružiti veću konkurentnost, a njihovim kupcima nove načine plaćanja gde se ne koriste osetljivi podaci i ne postoji strah kod korisnika da će im podaci biti zloupotrebljeni.

Kao jedan od učesnika na E-PAYMENTS predavanjima, sta je ono sto zeliš da polaznici nauce kada
izadju sa tvojih predavanja?

Na predavanjima ćemo razgovarati o instant plaćanju na internet prodajnim mestima. S obzirom na to da se radi o novom bezgotovinskom instrumentu, želja mi je da polaznici razumeju šta je instant plaćanje, na koji način funkcioniše i koje su to novine i pogodnosti koje donosi. Pored toga, važno je i da trgovci dobiju sve informacije kako jednostavno da implemetiraju instant plaćanje na svojim internet prodajnim mestima, a korisnici kako da na jednostavan i siguran način, bez straha da im podaci mogu biti zloupotrebljeni, izvrše kupovinu na internet prodajnom mestu.

Da mozeš da promeniš nesto na tržištu elektronske trgovine u Srbiji, šta bi to bilo?

Kako sam ranije napomenuo ekspanzija elektronske trgovine je u toku i menja se godinama unazad. Usvajanjem novih tehnologija i implementacijom novih načina plaćanja, tržište elektronske trgovine u Srbiji upravo se menja i sada je na svima nama da iskoristimo nove mogućnosti koje su nam na raspolaganju i nastavimo sa daljim razvojem.