U svom modulu pokrićeš dosta procesa koji marketplace čine održivim. Kako doći do ideje koja je laka za realizaciju, šta ustvari ideju čini kvalitetnom i koji su to delovi produkcije na koje mora da se obrati pažnja, a koje ljudi često zanemaruju?

Možemo da kažemo da je marketplace trenutno najpopularniji vid ecommerce-a a u isto vreme sigurno najteži i najusloženiji vid poslovanja na internet. Upravo će ovaj modul dati odgovore na sva ova pitanja. Zaista nikada nisam čuo za lošu ideju ali sam video dosta projekata koji nisu uspeli iz par osnovnih procesa koji se nisu uzeli u obzir prilikom pokretanja. Tokom modula ćemo pričati o tehničkim i poslovnim procesima i šta je sve potrebno uzeti u razmatranje prilikom pokretanja bilo kojeg marketplace-a. Daćemo vam nekoliko pitanja koje morate sami sebi postaviti i nekoliko saveta kako najlakše da preskočite neke od zamki koje vas čekaju u vašoj ecommerce avanturi. Zaista imamo veliko iskustvo u tome i spremni smo da to podelimo sa vama kroz ovaj modul.

Šta za Marka znači imati dobar marketplace, i šta je to što ga čini uspešnim ? Koji su tvoji omiljeni primeri na domaćem i stranom tržistu?

Ja uvek kažem da je najveća vrednost nekog web shop-a poverenje njegovih kupaca. To se postiže višegodišnjim uspešnim poslovanjem i odnosu prema vašim kupcima i u slučaju marketplace-a odnosa sa vašim dobavljačima tj prodavcima preko vaše pratforme. Razliku može da napravi čak jedna jedinstvena usluga koju nudite vašim kupcima kroz koju možete da steknete prednost u odnosu na sve ostale prodavce. Za bilo koji web shop se ovih dana podrazumeva da imaju odlično razvijene sve procese na sajtu i van njega i da se trenutno samo posvećuje pažnja ponudi, načinu plaćanja i vidu isporuke. Vrlo lako i brzo možete da dovedete potencijalne kupce na vaš sajt ali isto tako zbog loše postavljenih procesa možete ih brzo zauvek izgubiti.
Na lokalnom tržištu i regionalno imamo dosta dobrih marketplace igrača koji posluju već duže vreme ali isto tako imamo i mlade prodavce koji svojim rešenjima uspešno i brzo osvajaju tržište i nove kupce.
Na svetskom nivou mogu slobodno da istaknem gigante kao što su Amazon, Alibaba, Airbnb… Ove godine je COVID-19 poterao skoro sve kompanije da svoje proizvode i usluge učine dostupnim i preko interneta. Biće ovo najzanimljivija godina za ecommerce u Srbiji. Vidimo se na našem modulu i čekamo vas na Live Zoom diskusiji sa svim odgovorima na bilo koja vaša pitanja.

Kao suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije, šta je to što te je podstaklo da se priključiš ovakvom projektu i šta je to što želiš da polaznici nauče na tvojim predavanjima?

Svaki projekat na kojem sam učestvovao je bio novo iskustvo i škola za mene. Poslednjih godina tehnlogija i njen razvoj napreduju takvom brzinom da prosto morate konstantno da učite da bi držali korak sa istom. Kako se tehnologija usložavala, tako su počeli da se usložavaju i
sami procesi koji se dešavaju na sajtu i van njega. Upravo ću to svoje iskustvo u kratkim crtama kroz praksu pokušati da prenesem na sve polaznike eComm Akademije. Još kao bivši sportista sam shvatio da su dobar start i kvalitetan tim, pola pobede. Upravo o tome ćemo pričati na prvom modulu.

Nedostatak edukacije (kako kupaca, tako i potrošača) je identifikovan kao jedna od najvećih barijera za razvitak e-commerca u Srbiji. Kako se ti, kao dugogodisnji e-commerce igrač, edukuješ i šta bi preporučio kolegama u tom domenu?

I pored velikog iskustva i pređene kilometraže u ecommerce-u, ja i dalje skoro svaki dan odvajam vreme za edukaciju. Najviše čitam razni sadržaj od stranih autora, uglavnom elektronski a ponekad i neku knjigu. Takođe dosta koristim i plaćene sadržaje kao što su online kursevi i edukacije. Upravo ono što mi pokrećemo preko naseg ecommerce udruženja.

I za kraj, šta si poslednje kupio online?

Sve račune koje mogu plaćam online, a od proizvoda poslednje sam kupio usisivač, igračku za decu i parfem. Sledeće što planiram je neka baštenska garnitura i bazen za dvorište.