Aleksandre, bićes deo prvog semestra eCommerce Akademije – kako ti vidis edukaciju na tržištu
e-commerca, i zašto je bitna?

Potencijal tržišta i iz ugla kupaca i prodavača je ogroman. Iz mog ugla taj potencijal je tek zagreban, ako pričamo o Srbiji i regionu. Do sada užasno malo mogućnosti je bilo da se privreda bolje uputi u tematiku. Edukacija je tu prvi korak, baza i jos smo na početku. Nevezano od krize sa Koronom, mnogo je pozitivnih aspekata ecommerce-a. Recimo, uveren sam da će: povećati konkurenciju a i kvalitet ponude; unaprediće i poslovanje kompanije jer će ih pogurati u smeru optimizovanja svojih kvaliteta i boljeg razumevanja biznisa (prednosti ili mana); korisnici će štedeti vreme i moći da ga iskoriste za neke konstruktivnije aktivnosti; i naravno povoljnije cene ali s druge strane i veći promet prodavača; da li je potrebno da pominjemo ekološku stranu priče i za jedne i za druge ili čak uticaj na smanjenje gužvi u određenim
segmentima; na kraju korisnicko iskustvo definitivno skače na viši nivo što je svima u interesu, Itd..

Koliko je tržište ecommerca upoznato sa važnošću hostinga?

Nažalost malo ili nimalo. Čast izuzecima. Zavisno koji deo tržišta gledamo, možda i ne trebaju svi biti upoznati. Ipak oni koji se na hosting infrastrukturu naslanjaju ili oni kojima biznis zavisi od kvaliteta infrastrukture, trebalo bi da znaju odnosno da se bave prednostima i manama određenih rešenja. To vam je kao sa autom. Retko ko se previše brine ili interesuje oko kvaliteta i prednosti ili mana onoga što je ispod haube (pričam za većinu tržišta). I to je možda ok ako ste običan korisnik auta, recimo porodični čovek/žena, kao povremenog prevoznog sredstva. Međutim, šta se dešava ako profesionalni vozač trka i treba da nađe auto koji treba da radi 24h dnevno, on ne vodi računa šta ga pokreće i od čega zavisi taj možda predivni auto kog on kupuje iz izloga?

Šta će polaznici naučiti iz tvog predavanja?

Cilj predavanja je otvoriti vidike i skrenuti pažnju na osnovne i najčešće gradivne elemente hostinga. Odnosno osvestiti važnost i neke od ključnih elemenata iz ugla hostina. Elemente koji mogu više ili manje da utiču na vaše ecommerce poslovanje. Svakako ne zelimo niti je moguće, u toku jednog kratkog predavanja sve pokriti i nekog naučiti svim vestinama. Ali ono što možemo, jeste naglasiti važnost da imate na svojoj strani pravu svest, prava pitanja ili pravog konsultanta, pre nego što donesete finalnu odluku od čega će se vaš ecommerce sastojati/izgraditi.

Šta može da krene po zlu ako hosting nije na mestu?

Zavisi. Mnogo je tu scenarija za ovako naivno pitanje. No, možda ovde neočekivan komentar, jeste da jedna od najbitnijih stvari jeste komunikacija između svih ukljucenih strana, stručnost i partnerstvo, odnosno znanje, dostpunost. Tj. proaktivno partnerstvo kroz 24/7 podršku i stručne konsultacije koje možete dobiti od hosting partnera, pod uslovom da ste zadovoljili minimum kvaliteta izborom odgovarajućeg infrastrukturnog rešenja, prilagođenog vasim trenutnim potrebama i rizicima

Šta tebi znači saradnja sa eCommerce Asocijaciom Srbije?

Otvoreno govoreći više je pozitivnih aspekata za mene lično. Bar za sada :). Mogucnost da doprinesem i učestvujem u edukaciji i podizanju svesti na temu prilika i prednosti iz mog odgovora na pitanje broj 1. Prilika da upoznam druge iskusne i mudre kolege i podelimo svoja znanja i iskustva na obostrano zadovoljstvo, pa samim tim i ubrzamo sazrevanje tržišta. Šansa da čujem nešto novo i nadam se čak i kreiram neku priliku u kontekstu poslovne saradnje, odnosno bar pružim pomoć nekoj kompaniji da izabere što bolje resenje, nevezano od firme u kojoj radim.