Nemanja, kao ko-osnivac eCommerce Asocijacije Srbije i neko ko ima ogromno iskustvo u edukacijama i organizaciji dogadjaja u PHP zajednici, šta ocekujes od prvog semestra eCommerce Akademije, i kakvu ulogu ECS treba da ima u budućnosti edukacije u ovom domenu?

eCommerce je neistražena tema u našem regionu. I dalje mnogo zaostajemo za svetom kada je ova tematika u pitanju. U tom segmentu i vidim najveću ulogu asocijacije, edukacija u najširem mogućem smislu. Mnogo je malih i srednjih eCommerce igrača koji ni približno ne koriste potencijal koji imaju. ECS može mnogo da pomogne u osvešćivanju i edukaciji svih uključenih strana. Poznavanje eLearning platforme koja se nalazi u pozadini, kao i uvid u to koje teme će biti obrađene i od strane kojih predavača, čine me uzbuđenim pred početak akademije. Ovo je pionirski projekat na našem tržištu, a već je u svojoj početnoj fazi ispunio mnoga očekivanja.

U svom modulu ćes pričati o Agile Project Managmentu na projektima. Reci nam, kroz metaformu, kako izgleda projekat sa i bez primene metode Agile Project Menadžmenta?

Ako želite da kroz metaforu objasnim kako bi izgledao projekat sa i bez primene agilne metodologije – uzmimo za primer kupovinu ormana.
Naručili ste orman po meri, ali proizvođač vam kaže da neće moći da bude kompletiran još 2 meseca i da na period čekanja najviše utiču specijalne ručice koje treba da stignu iz inostranstva. Pošto vam je osnovna potreba ormana, skaldištenje odeće, odlučujete
se na instaliranje ormana bez ručica i naknadnu ugradnju istih. Time uspevate da zadovoljite osnovnu potrebu jako brzo, umesto da čekate mesecima.
Ovako bi najplastičnije izgledalo poređenje agilnog sa nekim tradicionalnijim pristupom na projektima, gde bi da nije “agilno razmišljanje”, onda bi kupovina ormana probila sve rokove, jer bismo čekali da sve bude savršeno.

Šta očekuješ da polaznici nauče iz tvog predavanja?

Ultimativni cilj mi je da demistifikujem šta zapravo agilni način rada znači. Većina kompanija pravi osnovne greške u samom nerazumevanju agilnog razmišljanja. Polaznici će dobiti uvid u agilni način funkcionisanja i kako se on primenjuje na projektima. U drugom delu predavanja imaće priliku da se upoznaju sa Scrum načinom rada, kao najpopularnijim agilnim frejmvorkom. Proći ćemo osnovne postulate i postavku jednog Scrum tima, uz osvrt na najčešće greške koje kompanije prave.

Koliko firme na domaćem tržištu ulazu u edukaciju i koje je tvoje misljenje povodom toga?

Da li ulažu? Da. Da li je to dovoljno? Ne. Ako kompanije žele da kreiraju kulturu konstantnog napredovanja, onda edukacija nema krajni rok. Učenje i edukacija je nešto što mora da se dešava konstantno. Većina kompanija ima jako ograničen
budžet za edukaciju, a još je gore ako su to edukacije koje je sama kompanija nametnula kao moranje. Stava sam da zaposleni najbolje znaju šta im treba kako bi napredovali u karijeri i bili bolji sutra nego što su danas.
Ako pričamo i o tom budžetu, postoje mnogi kreativni, a ne tako skupi načini kako možete implementirati kulturu konstantnog učenja u vašem timu ili organizaciji.

Koliko Agile project management može da poveća vrednost celom projektu?

Ako se implementira i postavi na pravi način, može da donese mnogo, a pre svega u domenu preispitivanja učmalog načina rada. Isto tako, sa druge strane, ako se početni procesi postave pogrešno, onda može i da odmogne. Agilni način rada je jako popularan
poslednjih godina, ali ga zato ta popularnost isto čini jako opasnim. Svi bi da budu brži, kvalitetniji, da donose vrednost odmah, preko noći, pa u toj jurnjavi mnogi zaborave da je agilna transformacija jedno dugačko putovanje i avantura koja na svom putu ima mnogo prepreka.