Bićeš deo prve eCommerce Akademije, reci nam šta možemo da očekujemo od tvog predavanja u okviru Choose the Right Platform modula?

Glavni cilj mog predavanja WordPress 101 jeste da na praktičnom primeru kroz simulaciju razvoja online prodavnice svima koji se do sada nisu odlučili za razvoj ovog kanala prodaje i procesa digitalizacije poslovanja u tom segmentu približim i pokažem kako izgleda to sa druge strane, koje su prednosti, a koje mane WordPress-a kao platforme, ali i šta su to sve mogućnosti i funkcionalnosti koje, ukoliko imate svoju prodavnicu, možda niste iskoristili. Ono što sigurno možete očekivati jeste objektivnost, jer postoji mnogo raznih e-commerce platformi koje su zaista dobre, ali pri odabiru pre svega treba da se usmerite na svoje potrebe. Važno je da budete svesni da razvoj prodavnice nije jednokratan proces i morate stalno biti ispred konkurencije i pratiti trendove, jer ukoliko ovo posmatrate kao trošak, a ne kao investiciju u poslovanje, nećete uspeti. Moj zadatak je da vam ovim predavanjem pomognem da shvatite kako prodavnica na WordPress platformi zapravo funkcioniše.

Od skora ste naši partneri, i jedni od glavnih zaslužnih za e-learning platformu koju smo nedavno podigli. Kako vidite saradnju sa ECS?

Zadovoljstvo mi je što sarađujemo na projektu koji za cilj ima edukaciju i digitalizaciju poslovanja kompanija u našoj zemlji i regionu, jer mislim da je ovo važna tema, pogotovo ako uzmemo u obzir situaciju u kojoj se trenutno nalazimo i pandemiju Covid-19 gde se mnogo malih biznisa suočava sa velikim gubicima u offline prodaji. Drago nam je što smo se pridružili ECS i što ćemo na taj način doprineti vašoj misiji.

Koja je uloga edukacije u poslu, i kako se ti usavršavaš?

Bez edukacije zaposlenih, siguran sam da će svako poslovanje manje napredovati od kolektiva koji ulaže u sebe i svoj razvoj. Lično sam zagovornik edukacija, stoga se u CodeIT-u trudimo da redovno imamo eksterne, ali i interne edukacije na nedeljnom nivou, gde se trudimo da konstantno razmenjujemo znanje. Pravi ljudi će uvek znati da cene takvu kulturu kompanije i raditi na svom usavršavanju. IT je industrija koja se menja velikom brzinom i zbog toga se trudimo da maksimalno ispratimo sve trendove. Brendovi i kompanije nas često angažuju sa idejom gejmifikacije procesa edukacije, tako da su to sjajni primeri kako možete na kreativan način animirati i edukovati svoje zaposlene. Kada ste na čelu kompanije podjednako je važno da radite na sebi, tako da se ja trudim da redovno pratim vodeće IT izvore, da čitam zanimljive knjige, ali i da posećujem razne konferencije, koje takođe mogu biti sjajno mesto za sopstveni razvoj. Mislim da je budućnost edukacije u VR/AR industriji, stoga smo se mi u firmi fokusirali u prethodnih godinu dana upravo na ovu industriju i verujem da će i brendovi i kompanije prepoznati upravo taj potencijal.

U tvom modulu pričaćeš o Word Press-u kao jednom od e-commerce platformskih rešenja… koji su benefit WP-a u odnosu na ostale opcije?

Moja glavna poruka jeste da detaljno sagledate svoje poslovanje, postavite strategiju i definišete naredne korake i cilj koji želite da postignete i tek nakon toga se upustite u izbor i razvoj platforme za vaš online shop. Da biste imali dobre rezultate nije dovoljno da samo uvedete online kanal prodaje, već je važno da i sve druge aspekte od marketinga, preko targetiranja i različitih inovativnih aktivnosti integrišete u svoju prodavnicu, kako biste imali zapažene rezultate. U zavisnosti od svega toga ćete odlučiti da li su benefiti ili mane WordPress-a zapravo iste i, u vašem slučaju, da li je on pravi izbor za vas. WooCommerce kao dodatak trenutno pokreće skoro 4 miliona shop platformi na celom svetu što ga čini jednim veoma popularnim alatom. Glavne prednosti i benefiti u odnosu na ostale opcije su:

– velika podrška zajednice
– veliki broj ekstenzija ka drugim servisima i alatima
– jednostavanost u upravljanju sadržajem
– mogućnost za dobru i jednostavnu SEO optmizaciju

Naravno, niži troškovi razvoja cele prodavnice za veliki broj manjih firmi predstavlja glavni razlog da svoje online poslovanje baziraju na WordPress sistemu. Ovo su svakako samo neke od prednosti, a o svim manama ćete imati prilike da saznate naravno na mojoj radionici, tako da vas pozivam da mi se pridružite.

Šta si poslednje naručio online?

Pošto imamo veliki broj pretplata na raznim online alatima, često kupovinu obavljamo “automatski” tako da se trudimo da mogućnost online kupovine uvek iskoristimo kada imamo prilike za to. Za naše inostrane i domaće klijente razvijamo razna shop rešenja tako da često možemo da ispratimo industrije. Poslednja stvar koju smo kupili jeste novi alat za task managament, tako da ćemo uskoro saznati da li se naša kupovina isplatila.