Svedoci smo odličnih primera AR-a (*eng. Augmented Reality) u raznim marketing aktivnostima u svetu, a posebno vezano za unapređenje korisničkog iskustva sa ciljem povećanja prodaje.

U zavisnosti od toga kako se posmatra, s vremena na vreme, potrebno je postaviti nove standarde i/ili ciljeve kako bi se, sa jedne strane, razlikovali od brojne konkurencije, ali i dosegli do različitih potencijalnih kupaca, sa druge strane.

Primeri Augmented Reality projekata

Augmented Reality je već zauzeo značajno mesto u mnogim industrijama poput sporta, mode, gejminga ili filmske industrije, a svi smo svedoci globalnih uticaja AR-a na sektor marketinga.

Nameštaj

Zamislite ovaj scenario, pa zatim pogledajte video: Potreban vam je novi komad nameštaja. Imate za isti planirano mesto, samo niste sigurni kako će vizuelno da se uklopi, kao ni da li će da odgovara u pogledu dimenzija (?!)

Primer je razvila kompanija Ikea, gde ste u mogućnosti da izaberete model nameštaja, koji vam se sviđa, a zatim isti “postaviti u vaš dom”, kako bi stekli utisak da li se isti uklapa.

Patike

A sada, zamislite novi scenario, pa zatim pogledajte video: Potrebne su vam nove patike. Ali u ponudi ima previše modela, a nemate vremena da idete do prodavnice, a kamoli da probate više modela.

Hm… a zašto odmah ne biste videli kako vam stoje izabrani modeli?

 

Kako vam se ovo do sada sviđa? Da li se korisničko iskustvo unapredilo?

 

AR navigacija

Idemo dalje. Sledeća opcija je već aktivna na neki lokacijama, pa se nadamo da će uskoro i kod nas biti. Naime, Google je obogatio svoju Google Maps aplikaciju sa AR prikazom lokacije.

Ovim je i te kako smanjena mogućnost da “vam se GPS signal izgubi” ili na bilo koji način ili bilo zbog čega da vas aplikacija odvede na pogrešnu lokaciju, odnosno u pogrešnu prodavnicu.

Osim što verujemo da ćemo ovu aplikaciju uskoro moći da koristimo za vodič do svojih prodavnica ili uplatnih mesta, čekamo da vidimo na koje dodatne načine ćemo moći da koristimo ovu tehnologiju.

Personalni AR BOT vodič

Augmented Reality se sada svuda meša, a primena mu je veoma raznovrsna. Potrudite se da pružite svojim kupcima ultimativno korisničko iskustvo.

Pripremili smo vam još jedan scenario: Potreban vam je virtuelni vodič u muzeju ili galeriji slika?

Nema problema, sve se to može prilagoditi potrebama 😉

 

Zaključak

Bilo da ga volite ili ne, želite ili ne želite, koristite ili ne koristite, Augmented Reality je tu i njegovo vreme, bar kod nas, tek predstoji.

Jedno je sigurno, AR tehnologija i njegova široka primena može pomoći vašoj kompaniji da se razlikuje i bude prepoznata u važnim segmentima poslovanja.

Da li ste vi jedan od onih koji lako prihvata ovakve novine ili ne?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *