Što se tiče odgovora na pitanje iz naslova ovog teksta, složićemo se svi da tu ima mnogo više od same prodaje, zar ne?

Činjenica je da su kompanije koje organizuju ovakve i slične akcije, sebe prikazale na drugačiji način i izašle iz kalupa standardnih načina promocije.

Od svake akcije možete mnogo da naučite o vašim kupcima, njihovim navikama, željama i potrebama.

Da li ste spremni za:

 • Noć veštica (*eng. Halloween)
  31. oktobar 2020. godine
 • Petak 13. (*eng. Friday 13th)
  13. novembar 2020. godine
 • Crni petak (*eng. Black Friday)
  27. novembar 2020. godine

 

✓ Planiranje promocije na vreme

Planiranje kampanja je prvo što treba da uradite, jer će to sasvim sigurno uticati na sve sektore u kompaniji, pa je neophodno da ih sve uključite u pripremu i kao tim se pripremite za promociju. Ovde je “tim” od predsudnog značaja.

Pa čak i da ste “one-person-show”, važno je da sve stavite “na papir” kako bi bili svesni na šta sve utiče kreiranje ovakvih i sličnih kampanja.

 

✓ Strategija

Na samom početku, budite oprezni kod davanja popusta, sa ciljem da ne upadnete u zamku preranog davanja velikih popusta, što može biti kontraproduktivno. Šta to zapravo znači?

Činjenica je da davanje popusta može povećati prodaju, ali ta prodaja možda neće nadoknaditi potencijalni gubitak profita, koji uzrokuju niže cene. Ukoliko ste nova prodavnica, pazite se da ne naviknete vaše kupce na konstantne popuste, jer nakon toga, povratak može da bude težak.

Sa druge strane, ovo je takođe odličan način da se steknu novi kupci, koje ćete moći na razne načine kasnije da “mamite” vašim odličnim ponudama.

Ukoliko prvi put organizujete ovakve akcije, potrudite se da, nakon svake, uradite analizu prodaje, vrednosti prosečne porudžbine, broj novih kupaca, broj povraćaja, kako biste stekli stvarnu sliku rezultata kampanje.

 

✓ Stvorite neodoljivu ponudu

Ovakve akcije kod nas više nisu novost, ali jesu novina. I dalje se ne primenjuju kod mnogih internet prodavnica. Pored toga što je potrebno da izaberete atraktivne artikle, takođe je ovo odlična prilika da budete kreativni i izađete iz kalupa starih, odnosno standardnih kampanja.

Sve što je potrebno da uradite jeste da kreirate promotivni kod koji se upisuje u korpi ili na checkout procesu, ali i da to dobro objasnite kupcima.

Kampanje koje možete kreirati:

 • Popust za novoregistrovane korisnike;
 • Popust na drugi jeftiniji artikal;
 • Popust za više kupljenih artikala;
 • Popust na prvu kupovinu ili popust na drugu kupovinu;
 • Poklon uz kupovinu.

Kako god da se odlučite, potrudite se da kreirate ponudu, koja se isplati kupcu sa jedne strane, ali i da zadovolji vaše KPI-eve za ovu kampanju, sa druge.

Na primer, ukoliko vam je cilj da imate novoregistrovane kupce, možete kreirati kampanju sa popustom na prvu kupovinu, ili ukoliko vam je cilj da povećate broj poručenih artikala, možete kreirati kampanju sa popustom na drugi artikal.

Više o ovoj temi ćete moći da vidite u predavanjima u okviru E-Commerce Akademije, pa ukoliko već niste, sada je vreme da se prijavite.

 

✓ Kreirajte posebne landing strane

Jedan od ključnih segmenata dobre prakse digitalnih kampanja jeste kreiranje landing stranica. Ovoga puta, idite i korak dalje.

Kreirajte posebno dizajnirane landing strane za svaku kampanju. Svaka od navedenih landing stranica će sadržati proizvode koji učestvuju u akciji, kao i eventualne potrebne informacije o samoj kampanji.

I ne samo to, za kampanje koje su velike i važne, ili ukoliko prodajete neke premium artikle, kreirajte landing stranu sa “listom čekanja” ili “prijavnom listom”, sa ciljem da se ovom landing stranicom kampanja pokrene kao teaser.

Na pomenutoj stranici ćete kreirati prijavni formular, gde će zainteresovani kupci moći da ostave svoju e-mail adresu, kako bi bili obavešteni kada prodaja počne.

Ova landing strana ima za cilj prikupljanje leadova, koji će sa druge strane biti privilegovani da prvi dobiju informacije i proizvode koji su na popustu.

Pored toga, mislite još i o sledećem:

 • Jasna i jednostavna poruka
  – Uložite vreme i sredstva u kvalitetan copy (tekst). Jedan od važnijih delova kampanje jeste način na koji predstavljate i objašnjavate samu kampanju. Neka bude što jednostavnije za kupca. Potrudite se.
 • Video snimci su (veliki) plus
  – Ono što povećava konverziju je informativni video. Ukoliko imate prostora u budžetu, predlažem da kreirate video. Video najave, pogotovo ukoliko uključuju poznate, može privući značajan broj novih kupaca. I da, obavezno uključite titl 🙂
 • Odbrojavanje neće nikada zastareti
  – Dodavanje vremenske odrednice za neku kampanju, ponudu ili cenu konkretnog artikla će u većoj meri da poboljša konverziju. U ovoj ideji, to se svodi na dodavanje sata tj. odbrojavanje na landing stranu kampanje, kategoriji prikaz artikala, ali i na stranu samog proizvoda.

 

✓ Pregled zaliha i važnost sinhronizacije

Verujemo da asortiman prati sezonalnost, kao i praznike, a na vama je da obezbedite dovoljne zalihe aktuelnih artikala.

Pored toga, veoma je važno da se obezbedi što brža i pravovremena sinhronizacija dostupnog lagera, kako se kupac ne bi dovodio u zabludu, a sa druge strane, kako bi uštedeli vreme vašim kolegama u korisničkoj podršci, magacinu i, verovatno, finansijama.

Zamislite scenario da napravite fantastičan rezultat u porudžbinama, a zatim vidite da se veći deo istih otkazao, jer je sajt praktično prodavao artikle koji nemate na stanju. Ukoliko se za to pripremite na vreme, ovaj scenario nećete gledati.

Budite svesni svojih prednosti, ali i mana.

 

Mišljenje autora

Sa jedne strane, cilj je da budemo spremni na većinu scenarija koji mogu da se dogode, a sa druge, želimo da kupcima priredimo vanserijsko korisničko iskustvo.

Iskoristite iskustva ljudi koji već deceniju kroje ovakve i slične kampanje za vas – prijavite se na novi semestar E-Commerce Akademije u organizaciji E-Commerce Asocijacije Srbije.

Čekamo vas da pravimo kampanje zajedno.

 

 

Image: Karolina Grabowska – pexels.com

 

 

One thought on “Kakve veze veštice, slepi miševi ili duhovi imaju sa prodajom?

 1. 308928 39895Hi. Thank you for generating this website . I m working on betting online niche and have discovered this website utilizing search on bing . Will probably be certain to look much more of your content . Gracias , see ya. :S 734827

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *