Ovo nije jedan od onih tekstova, koji hvale pojedinačni kanal komunikacije, načina oglašavanja ili pak neke određene funkcionalnosti bez argumenata. I to ne bilo kakvih argumenata.

Zapravo, ovo je tekst koji ima samo jedan cilj – da vam promeni način razmišljanja.

Ni danas, posle dužeg niza godina, veliki broj kompanija i dalje ne meri svoje rezultate u digitalnim kanalima na pravi način, zanemarujući ključne metrike. Drugim rečima, odluke se donose na sasvim drugi, i u mnogim situacijama, pogrešan način.

Odluke koje su zasnovane na brojevima, pod uslovom je računica dobro postavljena, imaju mnogo manju verovatnoću greške, a samim tim daleko veću uspešnost.

Nekad i sad

Ukoliko “pogledamo” u, ne tako davnu, prošlost, videćemo drugačije pristupe digitalnog oglašavanja, reklamiranja, korišćenja društvenih mreža, načina obrade podataka, ali i samog (online) poslovanja.

Iako je to rađeno na sličan način, nekada su se više vrednovale drugačije metrike. Sa druge strane, ruku na srce, danas su i mogućnosti mnogo veće, pa s tim u vezi, periodi nisu uporedivi.

Danas to ima sasvim drugačiju vrednost, s obzirom na pojavu novih kanala komunikacije, tehnologija i društvenih mreža.

Doduše, mogućnost praćenja rezultata je značajno unapređena, pa samim tim i želja, odnosno zahtevi oglašivača rastu.

Šta je važnije: pregled, poseta ili prodaja?

Ukratko, sve od navedenog!

Internet prodavnice moraju da vode računa o velikom broju metrika, ali i da iste usklade sa planovina i ciljevima.

Svaka delatnost mora da zna “od čega zarađuje”, tj. šta je to što generiše prihode, pa samim tim da se okrene svom izvoru zarade, kako bi svaka kampanja imala i finansijsku opravdanost. Svaka trgovina zarađuje od prodaje, pa je shodno tome prioritet pronaći kanal oglašavanja, koji donosi najveću vrednost u odnosu na iznos ulaganja.

Da se razumemo u potpunosti, klikovi, prikazi, pregledi, lajkovi i komentari, u zavisnost od tipa kampanje, su izuzetno važni. Treba da se prate i vrednuju. Ali, prioritet i važnost dajemo drugom delu oglašavanja, delu koji donosi direktnu prodaju.

Izuzetci

Nisu sve kampanje prodajne kampanje, pa je to veoma važno znati prilikom merenja rezultata.

Sa druge strane, istovremeno, nisu svi oglašivači direktni prodavci, pa se kampanje za njih ne mogu na isti način vrednovati.

Kampanje mogu imati različite ciljeve od prikupljanja novoregistovanih potencijalnih kupaca, newsletter subscriber-a, preuzimanja vaše aplikacije itd. Takvim kampanjama nije primarni cilj prodaja i mora se meriti učinkovitost na drugačiji način.

Pored toga takođe, izuzetak su brendovi koji nemaju svoju internet prodavnicu, već svoju robu prodaju putem multi-brand shopova, retail lanaca ili tradicionalnih prodavnica. Njima je potrebno što više prikaza banera ili video reklame, kao i što veći “reach” ili “engagement” usko targetirane ciljne grupe. Ali, sa druge strane, ukoliko imate internet prodaju, obavezno alocirajte veći deo budžeta prema rezultatima prodaje odnosno kanalu komunikacije i oglašavanja ili kampanji koja vam donosi najbolje prodajne rezultate.

Detaljno upustvo i način na koji možete da pratite online konverzije pogledajte u tekstu na E-Commerce magazinu ”Vodič za merenje online konverzija”.

Porudžbina nije prodaja

Jedna od najčešćih grešaka, koje se mogu videti u E-Commerce poslovanju, jeste poistovećivanje transakcije i/ili porudžbine sa prodajom.

Drugim rećima, porudžbina je samo početak proseca prodaje, ali ne i kraj. Tek kada kupac preuzme poručenu robu, izvrši plaćanje za istu (ukoliko je odabrao opciju plaćanja pouzećem) može se smatrati da je kompletirana transakcija.

Ćak i u slučaju kada je kupac unapred platio svoju porudžbinu putem kartice online, prodaja nije zagarantovana, dok kupac ne dobije, odnosno ne preuzme svoju pošiljku.

Poseta nije prodaja

Kao što svaka porudžbina ne znači i prodaju, tako i svaka poseta ne predstavlja prodaju.

Nije realno očekivati da će svaki kupac, koji vam uđe u radnju napraviti kupovinu, tj. ostvariti konverziju. Zar ne?

Ali, korišćenjem današnjih digitalnih alata i strategije na bazi rezultata kampanja, aktivnosti posetilaca, kao i kupaca, vi povećavate mogućnost konverzije za svakog novog kupca, koji vam uđe u radnju. Drugim rečima, ukoliko strategiju određujete na bazi brojeva, povećavate verovatnoću da vaše kampanje “pogode” upravo onog kupca, koji neće napustiti prodavnicu bez kupovine.

Zaključak autora

Sva komunikacija ka kupcima ili igračima (u zavisnosti od vaše delatnosti) treba da bude bazirana prema njihovim preferencijama, šta su kupovali, intenzitetu kupovine, načinu komunikacije, preferiranom kanalu plaćanja i dostave… a što dublje idete, rezultati će biti bolji.

Iako sve navedeno ima logičko objašnjenje, činjenica je da i dalje veliki broj kompanija delimično ili u potpunosti ne prati svoje online (prodajne) rezultate.

Na predavanjima E-Commerce Akademije imate priliku da iz praktičnih primera saznate na koji način možete da pratite i računate sve važne metrike u internet prodaji. Ne propustite priliku da učite od dokazanih stručnjaka E-Commerce Asocijacije Srbije, prijavite se danas.

Ako ste se već “uhvatili u kolo”, onda igrajte na pravi način.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *