Reci nam nešto ukratko o sebi, poziciji na kojoj radiš i kompaniji

Zovem se Nikola, po zanimanju sam magistar međunarodnog poslovanja Univerziteta u Varšavi, u okviru Fakulteta za menadžment. Prvo iskustvo u e-commerce-u sam stekao u Saatchi&Saatchi Poljska, gde sam radio kao eRetail Associate za globalnog lidera u industriji lepote i nege, COTY, na američkom tržištu. Nakon toga sam proveo neko vreme na različitim poslovima u Srbiji i Portugaliji, pre nego što sam se vratio u svet online trgovine.

Trenutno radim kao Business Development and Growth Manager u poljskoj agenciji eStoreLabs-u, agenciji koja pruža podršku brendovima i online prodavnicama kreativnim sadržajem (content)  i SaaS alatima. Pored mene, imamo još par vrednih ljudi koji rade iz Srbije, dok je većina tima u Varšavi.

eStore Labs nudi niz različitih rešenja za e-trgovinu, šta to znači, koja su to rešenja i kako mogu da doprinesu jednom e-commerce biznisu?

Usluge koje pruža eStoreLabs su usmerene na poboljšanje prezentacije brendova na platformama za onlajn prodaju, što dovodi do većeg saobraćaja na stranicama proizvoda i bolje konverzije. Usluge koje nudimo polaze od strategija za eContent u obliku toolkit-ova, SEO analize i copywriting-a, dalje do vizuelnog sadržaja, odnosno slika koje su optimizovane za mobilne uređaje. Pored kreiranja, veliki deo posla predstavlja lokalizacija eContent-a za različita tržišta, među kojima imamo klijente u Izraelu, Latinskoj Americi, Bliskom Istoku, pored Evrope. Nakon lokalizacije, dolazi na red implementacija sadržaja putem raznih platformi, kao i optimizacija već kreiranog sadržaja brendova.

Volimo da kažemo da smo hibridna agencija, jer se pored usluga koje pružamo, hvalimo i alatima (SaaS) platformama za digital shelf monitoring, upravljanje digitalnim kampanjama, sakuplanje ocena i komentara korisnika, PIM (Product Information Management), i slično.

Šta nedostaje e-commercu u Srbiji da bude kvalitetniji i bolji?

Iz ugla nekoga ko dolazi iz agencije koja se fokusira na vrhunski content, rekao bih da sadržaj može biti kvalitetniji, informativniji, privlačniji, jednom rečju da pruža dovoljno informacija i na adekvatan način tako da korisnik neće ni pomisliti da obavi kupovinu u fizičkoj radnji.

Dalje, za neke platforme, dostava bi mogla biti brža i organizovanija (primer: elementi jedne porudžbine su poslati iz 3 puta, što znači 3 dostave, 3 izlazaka, 3 pakovanja, a pritom proizvodi ne samo da su iz iste grupe, već isti proizvod, različit ukus). Korisničke službe bi trebalo unaprediti, tako da opravdaju ime, za početak, a nakon toga da porade na dostizanju visokog kvaliteta usluge. Još jedan zanimljiv detalj, gotovo nijedna online prodavnica nema online prodaju vaučera koje možete pazariti i poslati nekom u digitalnom obliku za kupovinu proizvoda/usluga po želji.

Mi smo lično imali 10 puta potrebu za vaučerima do sada, verujem da ima još firmi koje bi svojim zaposlenima kupili vaučere za online kupovinu, naročito u “doba korone”. Ima još tu prostora za unapređenje, no želeo sam da napomenem neke ne toliko tipične probleme/nedostatke.

Poslednjih godinu dana Srbija je zabeležila ogroman rast e-trgovine, s obzirom da je eStore Labs deo eStore Media grupe koja pokriva više od 50 tržišta širom sveta, da li je taj trend rasta izražen i u drugim zemljama ili su one već na visokoj lestvici kada je u pitanju e-trgovina?

Zasigurno da je rast na razvijenim tržištima u relativnom smislu bio niži, no Srbija je često zemlja koja mnogo kaska, ali kada krene da pretiče, radi to u punoj brzini, i siguran sam da će se za 10 godina i masaže kod nas rezervisati online, kao i kupovati vino iz digitalnih podruma.

Što se nas kao agencije tiče, nakon perioda rebudžetiranja koji su imali svi veliki klijenti na početku pandemije, porast tražnje za uslugama je značajno porastao. Mislim da nas očekuje još jedan talas rebudžetiranja i digitalnih transformacija pre nego što ćemo biti u stanju da predvidimo rast tražnji za uslugama i alatima poput onih koje mi razvijamo.

E-commerce nije samo prodajni kanal, već i marketinški, i samo je pitanje koliko vremena je potrebno velikim proizvođačima da svoje poslovne modele dalje prilagode digitalnim kanalima. Pored velikog rasta digitalnih kanala prodaje, e-commerce je i dalje jednocifren broj u prodaji u većini industrija, s tim u vezi, veliki igrači su oprezni sa ulaganjem u bolju prezentaciju svojim brendova online.

Kada neko priča o uspehu web shop-ova, šta ti prvo padne na pamet kada je reč o Srbiji, a šta kada je u pitanju svetsko tržište?

Ako pričamo o Srbiji, u širem smislu online trgovine, meni lično padaju na pamet online platforme za pružanje usluga prevoza, dostave hrane, jer su promenili navike ljudi, obezbedili veću lagodnost i sigurnost čitavog iskustva. Ako govorimo o platformama za kupovinu proizvoda, ne bih nikoga posebno izdvojio jer imam utisak da su rešili jedan problem, a kreirali drugi. Videćemo šta će se desiti sa pojavom ananas.rs platforme i mogućnošću da se manji prodavci utrkuju sa većima. Ono što me posebno raduje je činjenica da i mali proizvođači i pružaoci usluga mogu prilično lako i jednostavno da naprave svoju online prodavnicu, i uz malo truda i ulaganja u digitalni marketing, dovedu saobraćaj na svoju stranicu.

Tvoje mišljenje o saradnji sa eCommerce Asocijacijom, šta ti je doprinela i koja su tvoja dalja očekivanja?

eCommerce Asocijaciju i ljude koji je vode vidim kao okidač ubrzavanja razvoja e-commerce-a u Srbiji, počevši od edukacije u vidu Akademije, preko projekata koje sprovode, i strastvenog pristupa unapređenju ne samo prodaje putem online platforme, već i čitavog korisničkog iskustva i satisfakcije. Nismo imali prilike da direktno sarađujemo, što bi se moglo rešiti umrežavanjem partnera Asocijacije (i Akademije), no verujem da treba osmisliti način digitalnog osposobljavanja šire publike za online kupovinu. Najveći problem nije kompleksnost online kupovine, jer nije kompleksna, već mišljenje kupaca i strah od online transakcija, potvrda porudžbine, i slično.

I za kraj, šta si poslednje kupio online?

Mogu da kažem da sam od početka godine više kupovao online nego offline za lične i potrebe firme, od računara, mobilnih telefona, opreme, kancelarijskog pribora, do Nespresso aparata, smeštaja, knjiga, gramofona, tostera, i naravno pizza time few times a week.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *