Karolina Herbut je finansijska savetnica, edukatorka i kouč koja pomaže fizičkim i pravnim licima, kao i njihovim zaposlenima da preuzmu kontrolu nad svojim finansijama, kreiraju pasivne prihode i dodatnu zaradu, uvećaju ušteđevinu i da ostvare svoje lične i poslovne ciljeve.

Vlasnica je firme Herbut Consulting i predsednica je Centra za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN).

Lansirala je prvi online kurs o ličnim finansijama na našim prostorima, e-knjigu „Upravljanje ličnim finansijama“ i jedinstvenu štampanu finansijsku beležnicu koje mogu da pohađaju ili kupe svi koji žele da investiraju u svoju finansijsku edukaciju i povećanje finansijske pismenosti.

Karolina, kako ste odlučili da počnete da se bavite finansijskim savetovanjem?

Deljenje znanja, podrška drugima i osnaživanje ljudi, deo su mojih osnovnih vrednosti. Uživam u tome da nekome pomognem da ostvari svoje (finansijske) ciljeve.

Kada sam radila kao direktoka Exclusive Change, kompanije koja se bavi finansijskim uslugama, ljudi su mi se često obraćali sa praktičnim pitanjima u vezi sa novcem i finansijama. Zato sam pokrenula blog na te teme, a on je kasnije prerastao u moj biznis u okviru kog se bavim finansijskom edukacijom, savetovanjem i koučingom.

Programi i saveti koje delim sa drugima su nastali na osnovu mojih iskustava i na osnovu transformacije mojih grešaka i grešaka mojih poznanika, saradnika i klijenata u korisne lekcije na polju ličnih finansija i vođenja poslovanja.

Jedan poseban razlog zašto sam krenula da se bavim ovom temom jeste što sam htela da pokažem ljudima da finansije ne moraju biti komplikovane, teške i dosadne. Nasuprot, treba da budu jednostavne i praktične. Tako da kada pričam ili pišem o ovoj temi trudim se da to bude jezikom koji svako može da razume, a da finansijske preporuke budu praktične i da svako može odmah da ih primeni.

Kada je u pitanju finansijsko obrazovanje, koliko smo generalno kao stanovništvo upućeni ili neupućeni i zašto je to tako?

Ako bih govorila o većini stanovništva, onda bi odgovor bio da su građani nedovoljno upućeni u finansije i neodovoljno osvešćeni i osnaženi da pokušaju da promene trenutno stanje. Mnogi ne znaju kako bi finansijsko obrazovanje moglo da doprinese njihovom životu. Tačno je da ima stvari na koje mi ne možemo da utičemo kada su naše finansije u pitanju, ali zaista ima puno stvari o kojima mi odlučujemo i na koje možemo uticati da bismo unapredili naše finansije.

Kod finansijskog obrazovanja nije presudna trenutna (ne)upućenost, već želja i spremnost da učimo i primenjujemo naučeno u svakodnevnom životu (lične finansije) i radu (poslovne finansije).

A to je upravo ono što vidim kod klijenta koji pohađaju moje radionice, kurseve i konsultacije. Oni su svesni da mogu bolje da upravljaju svojim finansijama i koriste znanje, savete i podršku koju im pružam da ostvare svoje (finansijske) ciljeve.
Kada mi se klijenti nakon nekoliko meseci jave i podele sa mnom rezultate koji su postigli, bilo da je reč o uštedama, investiranju, postavljanju sistema za praćenje finansija, shvatam da finansijsko obrazovanje postepeno dobija pažnju i status koji zaslužuje.

Šta biste savetovali preduzetnicima koji odluče da pokrenu svoj online biznis? Koliko je važno da budu finansijski edukovani?

Preduzetništvo je dinamičan proces i ono što sam uočila tokom konsultacija sa (budućim) preduzetnicima je da je bavljenje finansijama često u drugom planu. Sve dok finansije ne postaju goruća tema koja se ne može zanemariti.

Da finansije ne bi bile izvor stresa već vaš motivišući saveznik, idealno je:

1) pre pokretanja biznisa napraviti jednostavan finansijski plan, sa par scenarija.

2) na početku biznisa, dok još lakše možete da ispratite tokove novca, postaviti sistem redovnog praćenja prihoda i troškova (i ličnih i poslovnih).

Ako ne znate gde novac odlazi i odakle je stigao, koliko ga u svakom trenutku ima, da li su se stvorili dugovi ili nenaplaćena potraživanja, nećete znati kako da pratite rezultate poslovanja i koje mere treba da primenite da biste unapredili svoj biznis.

Ako bih morala da izdvojim jedan savet to bi se svakako odnosilo na to da što pre napravite sistem beleženja-praćenja svih finansija, koliko god on u početku nesavršen bio.  Upravo ćete kroz praćenje i analizu svojih finansija dobiti vredne uvide kako da iste unapredite.

Bili ste deo „eCommerce Akademija“ programa, koliko Vam je ovo iskustvo pomoglo da sagledate e-commerce iz različith uglova i dalo Vam smernice za dalje poslovne korake?

“eCommerce Akademija” je za mene zaista dragoceno iskustvo, jer na jednom mestu obuhvata puno segmenata koji su bitni za nekog ko želi da lansira svoju online prodavnicu, a nema puno vremena da pohađa 5 različitih kurseva. Dok sam pratila program, istovremeno sam pokrenula i svoju online prodavnicu, kako bih budućim klijentima i polaznicima kursa omogućila bolje korisničko iskustvo i istakla sigurnost kupovine. Verujem da pri praćenju kursa treba da pronađemo bar jednu korisnu informaciju u svakoj lekciji. Kroz predavanja Akademije, pronašla sam mnogo više od toga – neke savete sam već primenila, a svakako se radujem narednom periodu u kojem ću primeniti i ostale.

I za kraj, šta ste poslednje kupili online?

Moj poslednji izbor pri onlajn kupovini bio je Linkedin Premium članstvo, jer su konekcije i odnosi koje stvaramo nešto najbitnije i što se teško može oduzeti. Tako da slobodno me dodajte na Linkedinu ako želite da se umrežimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *