Danice, recite nam nešto ukratko o sebi i kompaniji u kojoj radite

Možda je ono najvažnije, i o meni i o kompaniji Younited Agency u kojoj radim, činjenica da smo krenuli kao projekat od troje ljudi, a da nas danas ima 15 s kancelarijama u Beogradu i Zagrebu, a planiramo da nas do kraja godine bude još toliko.

Mi smo vesela agencija koja okuplja i stvara stručnjake u oblasti digitalnog marketinga, sa fokusom na e-commerce, e-mail i performance marketing. Ono što nas čini drugačijim od konkurencije je pristup prilično jedinstven u regionu. Radimo sa najvećim ritejlerom regiona, čiju smo strategiju digitalne transformacije postavili i sproveli. S klijentima funkcionišemo kao deo njihovog tima i radimo na razvoju online poslovanja, ne zanemarujući omnichannel koji danas zapravo počinje da živi u svom punom potencijalu.

Kada govorimo o primeni digitalnog marketinga u e-commerce, koliki uticaj on ima u prodaji proizvoda ili usluga, da li može biti presudan u odluci da li će neko kupiti nešto online ili ne?

Apsolutno, on je početak i kraj. Na tržištu kakvo je danas, vi ste nevidljivi bez dobre komunikacije, digitalne strategije, efektnog targetiranja…

Kada mi iz marketinga obavimo naš posao na redu je velika mašinerija koja radi iza svakog webshopa, logistika, transport i drugo. Obe strane su važne za imidž i uslugu brenda, te je važno da ta simbioza bude jaka i kvalitetna.

Da li ste od početka globalne pandemije pa do danas, primetili pad ili rast u potrebi za oglašavanjem u e-commerce industriji?

Svakako rast, tome svedoče sve digitalne agencije koje dobro rade svoj posao. Njima je posao procvetao u ovim trenucima. Procena je da će u fashion industriji do kraja 2021. oko 30% prihoda biti od online prodaje. Setimo se da je taj procenat u regionu u 2018. bio između 2-5%.

Sve više se govori o tome da je ovo omnichannel era, koliko je važno da jedan brend bude prisutan svuda gde su i njegovi kupci?

Omnichannel nije sinonim za prisutnost na svim komunikacionim kanalima. Ovaj model podrazumeva dobru i detaljnu strategiju komunikacije. Nije ideja da jednom porukom idete na sve kanale, već da svakom kanalu prilagodite, za njega svojstvenu komunikaciju i da, gde god ,,uhvatili“ potrošača, priču nastavljate i usmeravate.

Statistike kažu da kupac u proseku vidi poruku 8 puta pre nego što se odluči na kupovinu. Ali, ukoliko je ta poruka identična, postajete monotoni, spameri i izazivate suprotan efekat. „Brick&Mortar is here to stay“, klasične prodavnice će s vremenom postati showroom-ovi u koje ćemo dolaziti da bi fizički osetili materijale, uz virtualne kabine u kojima ćemo menjati boje i dezene artikala bez da ih zapravo menjamo.

Šta će prema Vašem mišljenju biti izazovi digitalnog marketinga u sledećih 5 godina?

Spajanje virtuelnog i stvarnog sveta, sadržaj i data, zadržavanje kupaca. Bitka za podatke je već počela. Sa nestrpljenjem čekamo ukidanje third party cookie-a i gledamo iOS-ove promene. Zauvek sadržaj, jer živimo u eri informacije, u dobu maksimalne personalizacije. I svako želi poruku baš za njega. Ako već imamo nečije podatke, naša je dužnost da mu obezbedimo relevantan content, i sve tehničke informacije koje su kupcima potrebne kako bi izvršili uspešnu kupovinu.

Takođe VR i AR, njihova primena i skalabilnost. Azija/Kina je preuzela komandnu palicu, veliki brendovi svoj opstanak i rast baziraju na činjenici da li će uspeti na tom tržištu. Evropa tek koketira s gore pomenutim tehnologijama dok ih Kina već uveliko uvodi i gleda what is the next big thing.

Član ste eCommerce Asocijacije Srbije, koji je primarni razlog učlanjenja i koja su vaša dalja očekivanja?

Prirodno je da, kao agencija koja sarađuje sa najvećim ritejlerima, budemo deo lepe priče koja na jednom mestu okuplja kolege iz sveta e-commerca. Očekivanja su za početak baš ovo, intervjui u kojima delimo svoja iskustva pomažući jedni drugima, radionice, zajednica iz koje možemo donositi odluke i oblikovati tržište zajedno.

I za kraj, šta ste poslednje kupili online?

Sigurno nešto na Fashion&Friends online shopu, šifra Diesel :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *