Posle 15-ak godina rada u različitim modnim print magazinima, Jelena Karakaš danas radi na poziciji digital editorial direktora, online lifestyle magazina Buro. Radi se o licencnom izdanju magazina koji postoji u 10 zemalja širom sveta i koji je za deceniju postojanja postao go to adresa za sve relevantne vesti iz domena mode, dizajna i kulture.

Jelena, kako je nastala ideja da se magazin razvija i na našoj medijskoj sceni?

Naša ideja je bila da napokon na domaćem tržištu ponudimo opciju multidiscilplirne platforme koja istinski nudi prisup od 360 stepeni kada su sadržaj i promocija u pitanju. Pokazalo se za ovo kratko vreme da je upravo to bilo ono što je nedostajalo domaćoj medijskog sceni i da su svež pogled na svet za čitaoce i drugačija rešenja za klijente bili ono što je neophodno.

Magazin je prisutan u 10 zemalja i na četiri kontinenta, koliko je dolazak jedne ovakve platforme značajan za našu digitalnu zajednicu?

Vrlo. Kako sam dugo godina radila u poznatim print magazinima i paralelno vodila blog (od 2010. godine), pomno sam pratila šta se dešava i u online i u offline svetu. Mogu da kažem da je lansiranje ovakvog koncepta i uvođenje nekih novih praksi i formata malo prodrmalo scenu, neki magazini su odustali od monotonije u sadržaju, neki su promenili dizajn u skladu sa aktuelnim tendencijama. U svakom slučaju budna konkurencija je zdrava za sve nas.

Ono što magazin na globalnom nivou ima jeste ozbiljan kredibilitet još od samog osnivanja. Na primer, englesko izdanje sarađuje sa autorima kao što su Pandora Sykes, Camille Charriere i Olivia Sudjic. Ovo je platforma koja donosi zabavan, ali edukativan sadržaj i otvara različita društvena pitanja. Verujem da se ta kombinacija dopada našoj digitalnoj zajednici.

Deo si prve generecije eCommerce Akademije, šta je bilo ključno pri odluci da se prijaviš za ovaj program edukacije?

Kada ste toliko dugo u medijima, posebno onima koji se dosta bave različitim načinima promocije (uključujući i društvene mreže) eCommerce je nekako logičan korak ako želite da rastete i napredujete. Oduvek sam želela da stvari sagledam iz svih uglova kako bi ih u potpunosti razumela. Tako da sam nastavila da učim i u okviru Asocijacije.

Koliko ti je program pomogao da dobiješ širu sliku e-commerce industrije i dao ti smernice za dalje poslovne korake?

Za mene je program Akademije došao u savršenom trenutku. Pre toga sam sve to proučavala iz radoznalosti i shvatanja da će se potreba vrlo uskoro pojaviti. Tako da sam bila oduševljena prilikom da dobijem odgovore na sva moja pitanja, na kraju se ispostavilo da je online škola bila sjajno rešenje, budući da sam i tokom pandemije mogla da se pozabavim lekcijama i da u svom ritmu saslušam sve module.

Kada neko priča o uspehu online prodavnica, šta ti prvo padne na pamet kada je reč o Srbiji, a šta kada je u pitanju svetsko tržište?

Kako često kupujem beauty proizvode online, često sam na sajtovima pure.rs i jasmin.rs, dok što se tiče stranih često jurcam po sajtovima Net-a-Porter i MyTheresa, nekad samo i zbog sporta. Vrlo često naručujem i preko Bookdepository sajta (uprkos sporoj dostavi).

I za kraj, šta si poslednje kupila online?

Upravo sam preuzela iz pošte svoj paket Hum Nutrition suplemenata koji su putovali do mene iz Los Anđelesa 21 dan. Ali kako sam obožavalac online kupovine, uvek sam naoružana strpljenjem i radujem se svakom paketu koji se „probije“ do mene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *