Iako je u poslednjih nekoliko nedelja pažnja domaće javnosti usmerena više na uspehe naših sportista u košarci i tenisu, sada je ipak vreme za fudbal. Kreće fudbalska manija!

Bilo da ste zaljubljenik u fudbal ili u marketing, svakako nećete propustiti smotru najboljih fudbalskih reprezentacija na starom kontinentu – Evropsko prvenstvo u fudbalu!

Iako, nažalost, neće biti naše reprezentacije na takmičenju, mnoge kompanije će iskoristiti priliku da dodatno ispromovišu svoju aktuelnu ponudu. Cilj je da se izdvojite iz gomile identičnih kampanja, proizvoda i da se “dopadnete” kupcima na “njihovom terenu”.

 

Zašto ove akcije prave rezultate?

Ove i slične akcije imaju prikrivenu vrednost, koje individualne ili vikend akcije nemaju. Da li možete da pogodite o čemu se radi?

Naime, ove akcije pored same potrebe sa sobom nose i emociju. Ukoliko gledamo sa strane prodavca, oglašivačke i društvene mreže su nam omogućile da targetiramo ljude prema interesovanjima, dok, ukoliko pogledamo sa strane kupca, dobijamo ponudu koja nas interesuje.

Kada sa pravim proizvodom targetirate pravog kupca, povećava se i verovatnoća prodaje.

 

Sve delatnosti mogu ovo da (u)rade?!

Pa dobro, možda ne baš sve. Ali svakako većina…

Evo nekoliko primera i ideja:

U zavisnosti od delatnosti, odnosno artikala koje prodajete, svoju kampanju možete okrenuti ka određenom delu asortimana.

Ukoliko prodajete:

  • Tehniku – kod tehnike u današnje vreme nemate problema sa ponudom, pogotovo kada su ovakve manifestacije u pitanju. U prvi mah možete da očekujete odlične akcije za televizore, aparate za kafu i kokice, kao i mnoge druge gedžete.
  • Nameštaj – za razliku od prethodnog primera, nameštaj je malo specifičniji. Pa tako, možete ponuditi udobne fotelje, garniture ili krevete, kako bi se upotpunilo uživanje praćenja utakmica iz stana. Stavite se u papuče kupca, neće vam biti teško da odlučite koji artikli treba da idu na akcijsku cenu 🙂
  • Sportsku opremu – jedna od delatnosti koja se u potpunosti uklapa u navedeno dešavanje, pa ste u mogućnosti da radite upselling i pokušate da povećate prodaju broja artikala koji su vezani za fudbal ili sport generalno.
  • Alkoholna pića – Pivo i fudbal predstavljaju dve neraskidive grane biznisa. Ok, možda nisu neraskidive, ali su svakako veoma povezane. Direktno i indirektno zavise od rezultata, pa se itekako mogu očekivati kampanje u ovom domenu. Ako ste pivopija, spremite se.
  • Sportsko klađenje i igre na sreću – Možemo očekivati i jednu pravu borbu u oglašavanju i u detalnosti klađenja i igara na sreću. Borba za svakog novog igrača ima sve veću vrednost na našem malom tržištu, ali to svakako ne umanjuje vrednost istog, već upravo suprotno.

I mnoge druge delatnosti…

 

Autorska prava

Kada su u pitanju brendirane manifestacije, a u ovom slučaju konkretno je reč o sportskim dešavanjima (Euro2021, Liga šampiona, NBA Playoff…), potrebno je dodatno obratiti pažnju na autorska prava.

Uzećemo primer Evropskog prvenstva u fudbalu, koje uskoro počinje.

Naime, zvanični sponzori reprezentacija učesnica su jedine kompanije koje su ovlašćene da u svojim reklamnim kampanjama koriste igrače i/ili dresove reprezentacije. Ali, čak i njima nije dozvoljeno da koriste logotipe, boje ili melodiju Euro2020/Euro2021, osim ukoliko nisu direktni sponzori istog.

Sa druge strane, kompanije koje nisu sponzori reprezentacije učesnice ili Euro2021 su se odlično setile da svoje kampanje brendiraju kroz fudbalske motive, bez fotografija nacionalne reprezentacije, dresova ili logotipa samog prvenstva u svojim kampanjama.

Drugim rečima, kreirali su odličan sadržaj za aktuelno sportsko dešavanje kroz koje mogu dodatno da istaknu određenu grupu artikala.

 

Kalendar prodaje ili prodajni kalendar?

Bez obzira kojom se delatnošću bavite, neophodno je da mapirate sve prodajne datume u toku godine, kao i da se za iste detaljno pripremite. Zašto?

Potrebno je da iskoristite sva dešavanja, sa ciljem da izađete iz “cipela” i standardnih nedeljnih akcija. Na ovaj način stičete mogućnost da to uradite mnogo kvalitetnije, uvek targetirajući određenju, drugačiju ciljnu grupu.

Ukoliko do sada niste kreirali listu važnih (sportskih) datuma, neko je to već uradio za vas.

Kalendar prodajnih akcija možete preuzeti na E-Commerce Magazinu potpuno besplatno.

 

Mišljenje autora

Nije baš sve crno i belo, niti uvek uporedivo. Ali, potrudite se da izvučete pouke iz svake kampanje…

Ostavite svoje lično mišljenje po strani (samo na trenutak) i testirajte sve kampanje. Nemojte da dozvolite da propustite vrlo dobre ideje, zbog stava “ja mislim da to neće raditi”.

Potrudite se da privučete pažnju svojim kupcima na razne načine.

 

Autor:
Ivan Tanasković
Član Upravnog odbora E-Commerce Asocijacije Srbije

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *