Nenade, recite nam nešto više o tome kako ste se odlučili da krenete u preduzetničke vode?

Krenuo sam kao inženjer nakon fakulteta, završio sam telekomunikacije, pa sam prvo morao da uložim dodatni napor kako bih stigao kolege koje su završile smer za programiranje i računare. Nakon rada u par novosadskih firmi, shvatio sam da želim više i da ja budem taj koji će biti uključen u izbor šta radimo i kako radimo, a najbrži put da do toga dođem je bio osnivanje firme. Smatrao sam da može bolje kad je reči o izboru posla, obećanja šta možemo i kako možemo, da to sve ide iskrenije i sa manje stresa. Sa druge strane, u poslednjoj firmi sam radio na projektu koji je uključivao rad sa velikom količinom podataka i to mi se jako svidelo, cela moć odlučivanja kroz podatke i potkrepljenje biznis odluka kroz iste mi je delovala zanimljivo i znao sam da je to put koji treba da izaberemo. Ta dva razloga su me dovela do toga da sam sada suosnivač u firmi SmartCat koja se bavi podacima, a sa klijentima komunicira prilično iskreno i direktno.

Za početak, recite nam šta je u stvari SmartCat? Kakva rešenja vi nudite?

Mi smo firma koja stvara softverska rešenja čija su integralna komponenta podaci. Želimo da pomognemo svakom biznisu da ima lakši i sigurniji način odlučivanja, da eliminišemo faktor sreće i osećaja i da se hipoteze dokazuju kroz podatke, pa tako odluke bivaju jednostavnije i preciznije. Malo specifičnije, ko god ili ima poteškoća u čuvanju, procesiranju i radu sa podacima, ili ima osećaj da u njegovom biznisu sa onim podacima koje poseduje može da se uradi više je savršeni partner SmartCat-a i duboko verujemo da možemo da mu pomognemo.

Analiza podataka u e-trgovini je veoma bitna, da li ste zabeležili rast potražnje za vašim uslugama kada su u pitanju ecommerce klijenti u poslednjih godinu dana?

Naravno, sama digitalizacija je prvi i obavezni korak, korona i ovo vreme nam je dosta pomoglo, jer odjednom svi žele da budu online. Situacija kod e-trgovine nije drugačija i firme koje imaju rešenja za e-trgovinu svesne su da pravom upotrebom podataka mogu da izgrade jedno fenomenalno korisničko iskustvo. Ko ne želi da dobije pravu preporuku proizvoda uz minimalnu pretragu, da ako je lojalan na nekoj e-trgovini dobije bolje cene i povlašćene uslove, da mu se primeni personalizovana pretraga spram preferenci pokazanim u prethodnom korišćenju same aplikacije?

Konkurencija radi napredne stvari, te potreba za naprednim alatima koji se temelje na radu sa podacima i mašinskom učenju postaje neminovnost, a sistemi preporuke, dinamičke cene, pametna kategorizacija proizvoda, personalizovana pretraga čine naše iskustvo korišćenja jedne e-trgovine lepšim i lakšim.

Personalizacija korisničkog iskustva predstavlja jednu od obaveza kada govorimo o budućnosti eCommerca, da li SmartCat može da nam pomogne i da bolje razumemo navike korisnika?

Da, apsolutno! Ključ je da imamo jedno sjajno i personalizovano iskustvo korišćenja same e-trgovine. Mi radimo sa dosta klijenata na sistemima preporuke, skraćenoj i personalizovanoj pretrazi, dinamičkim ponudama i cenama spram prethodnog korišćenja. To su prava rešenja da učine samo korišćenje aplikacije prijatnom pri svakoj kupovini. Postavlja se pitanje privatnosti podataka, ali sam ja mišljenja da ako se sami podaci koriste u prave svrhe, recimo da meni olakšaju neko korišćenje aplikacije nikada neću imati problem sa tim. Problem nastaje kada se ili ne vidi olakšanje ili se ovakve stvari koriste da mi se “uvali” jos nešto.

Šta biste izdvojili kao najčešće greške domaćih web trgovaca?

Možda prekomplikovanu implementaciju koja zapravo i nastaje posmatrajući konkurenciju. Nekada je najjednostavnije rešenje i najbolje, krenuti sa malim fokusom i setom funkcionalnosti i uraditi ih najbolje što se može, pa se posle širiti na sve ostalo. I u “stvarnom offline”  životu (ova rečenica bi bila nemoguća pre samo 5 godina, jer drugi život nije ni postojao sem stvarnog  “offline”,  a sada imamo ozbiljan digitalni život) preferiram specijalizovane prodavnice, a ne velike lance koji imaju sve.

Kako Vi vidite trenutno stanje ecommerca u Srbiji, koje su Vaše predikcije za budućnost, šta nas očekuje?

Mislim da smo dosta dugo kaskali za inostranstvom i teško smo usvajali naručivanje preko interneta, ali sam isto tako mišljenja  da je ovo naše sedenje u kući od godinu dana tokom korone pomoglo da se otvorimo ka ovom načinu kupovine i uvidimo sve prednosti iste. Čini mi se da će ubuduće, zbog manjka vremena, sve češći način kupovine biti upravo online i da je pred nama jedan period sve veće adaptacije e-commerca od strane veće grupe ljudi. Npr. moja supruga je tokom celog trajanja korona karantina konstantno naručivala sve stvari za bebu koju smo baš tad čekali i bila sa kuririma i poštarima na “ti”, te su nam oni čestitali i znali kad je otišla u porodilište, jer sam ja počeo da preuzimam pakete. Situacija je ostala ista iako beba ima 10 meseci sad, i dalje nam poštari donose stvari jer se ona “navukla” na online kupovinu (smeh).

I za kraj, šta je poslednje što ste kupili online?

Skoro sam se preselio u novi stan, pa sam dosta stvari koje su teške birao da kupim upravo online, zbog same dostave od strane dobavljača. Par tepiha za dečije sobe sam na ovaj način kupio, sa prethodnim odlaskom u prodavnicu da zapravo vidim kako izgledaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *