U poređenju sa istim periodom prošle godine, trgovina putem interneta u Republici Srbiji, prema poslednjem izveštaju Narodne Banke Srbije, nastavlja da raste!

U izveštaju koji možete da vidite u nastavku, izvučeni su isključivo rezultati za internet plaćanja karticama u Republici Srbiji u periodu od 2013. do kraja 6. meseca 2021. godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvoj polovini 2021. godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta je veći za 91,07%, a vrednost dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta veći za 98,58%, u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

broj transakcija u dinarima

(Slika 1.) Izvor: Narodna banka Srbije

Za prvih šest meseci u 2021. godini dostigli smo 72% rezultata koji smo napravili u celoj 2020. godini po pitanju broja transakcija, odnosno 78% rezultata u domenu vrednosti transakcija, pa samim tim ove godine možemo očekivati nove rekorde.

broj transakcija

(Slika 2.) Izvor: Narodna banka Srbije

Broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u 2020. godini je prešao cifru od 20 miliona transakcija, dok smo za samo prvih šest meseci 2021.godine napravili 14,5 miliona.

Pored navedenog rasta broja transakcija u prvoj polovini godine u domaćoj valuti dinar, zabeležen je rast i kod ostalih valuta: EUR (+27,19%), USD (+37,77%), GBP (+30,52%), i CHF (+14,79%).

ukupna vrednost transakcija(Slika 3.) Izvor: Narodna banka Srbije

Što se vrednosti navedenih transakcija tiče, ukoliko uporedimo prvu polovinu 2020. i 2021. godine, dolazimo do zaključka da je 2021. godina u istom periodu napravila rezultat bolji za 88,93%.(Slika 3.) Izvor: Narodna banka Srbije

Vrednost transakcija kreiranih u dinarima je u prvih šest meseci 2021. godine skoro duplirana! Naime, u prvoj polovini prošle godine vrednost transakcija u dinarima je bila 12,8 miliona dinara, dok smo u prvih šest meseci ove godine kupili robu putem interneta u vrednosti od 25,4 miliona dinara.

vred trans u RSD - prvih 6 meseci 2020 vs 2021

(Slika 4.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Prosečna vrednost porudžbine

Pored lošeg trenda kojeg smo svi svedoci, a koji traje već godinama, konačno primećujemo da je prosečna vrednost porudžbine plaćene karticom u valuti dinar u blagom porastu.

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u prvoj polovini  2021. godine iznosi 2.338,43 dinara, što je u poređenju sa prvom polovinom 2020. godine bolji rezultat za skoro 4% (Slika 5.), dok u valuti evro iznosi 47,22 EUR (Slika 6.) što je 29,21% bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

prosecna vrednost u dinarima

(Slika 5.) Izvor: Narodna banka Srbije

prosecna vrednost u EUR
(Slika 6.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Nastavljamo da ispisujemo istoriju elektronske trgovine

Učešće potrošnje platnih kartica u valuti dinar na internetu nastavlja svoj rast u odnosu na ostale valute.

vrednost transakcija RSD vs EUR

(Slika 7.) Izvor: Narodna banka Srbije

U prvoj polovini 2021. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta, plaćenih u valuti dinar je veći od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

broj relizovanih transakcija RSD vs OSTALI

(Slika 8.) Izvor: Narodna banka Srbije

U prvoj polovini 2021. godine ostvareno je oko 3,75 miliona transakcija kupovine roba i usluga karticama u inostranstvu. Od toga je je oko 1,9 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, 1,7 milion transakcija u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 81.500 transakcija u ostalim stranim valutama.

U istom periodu, ostvareno je i 10,8 miliona transakcija u valuti dinar, što je apsolutni dosadašnji rekord.

vrednost transakcija RSD vs EUR

(Slika 9.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Edukacija će održati trend rasta

Ukoliko ste početnik koji želi da pokrene svoj web shop ili radite u kompaniji u kojoj želite da unapredite online poslovanje, na ovom programu vas čeka mnogo noviteta i primera iz prakse. Osim iskusnih stručnjaka koji će vam predstaviti svoje znanje, u toku Akademije ćete imati priliku i da čujete različite goste koji će nam se pridružiti u okviru zoom diskusija. Prilikom Zoom diskusija, imaćete priliku da iznesete svoja pitanja, mišljenja i stavove zajedno sa predavačima.

Nakon uspešne prve tri generacije eCommerce Akademije koja je okupila više od 250 polaznika i više od 70 različitih kompanija, eCommerce Asocijacija Srbije najavila je početak četvrte Akademije ovog edukativnog projekta.

Zaključak autora

Sada, kao jedan veliki ecommerce i digital ekosistem, imamo priliku, ali i obavezu, da ovu situaciju iskoristimo i značajno unapredimo poslovanje celokupnog tržišta. Da unapredimo sebe i svoju kompaniju, ali i da dodatnom edukacijom privrede i stanovništva unapredimo usluge u celokupnom lancu poslovanja.

Konačno, ono što sam pričao na mnogobrojnim konferencijama i predavanjima je postalo java, nadam se da ćemo kao tržište uspeti da uhvatimo ovaj talas i nastavimo trend rasta.

 

Autor:
Ivan Tanasković
Član Upravnog odbora E-Commerce Asocijacije Srbije

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *