Elektronska trgovina u Srbiji je nastavila da beleži odlične rezultate, što se potvrdilo u najnovijem izveštaju Narodne Banke Srbije.

Poslednjih par godina nižemo rekorde i ispisujemo istoriju. To smo nastavili i u prethodnoj godini i napravili smo neke zaista impresivne rezultate. Da li ste znali da je broj realizovanih transakcija putem interneta, plaćenih karticama, prvi put prešao 30 miliona? Miliona, da! A to su samo porudžbine plaćene karticama!

Konačno živimo u Srbiji gde se više neće čuti pitanja tipa “Ko još kupuje online?” ili “Zašto bi neko prodavao putem interneta?”. Sa velikim zadovoljstvom ću reći da su ta vremena iza nas i da se radujemo onome što nas čeka.

Zaokružili smo rezultate iz 2021. godine i sa vama delimo analizu koja je urađena na osnovu izveštaja Narodne Banke Srbije.

U izveštaju koji možete da vidite u nastavku, izvučeni su isključivo rezultati za kupovinu robe i usluga preko interneta, plaćeni karticom u periodu od 2013. do 2021. godine.

 

Želimo da vidimo širu sliku

Ukoliko posmatrate podatke koji slede izolovano, pojedinačno po godinama, a pri tome ne sagledavši širu sliku, možete dobiti pogrešne pretpostavke i doneti pogrešne zaključke. Dodatno, smatram da je prezentovanje statistika vezanih za internet trgovinu, u najmanju ruku, nezahvalno, jer nije moguće obuhvatiti podatke o svim transakcijama, koje nisu registrovane elektronskim putem.

Na primer, promet koji je ostvaren prilikom plaćanja pouzećem (što je i dalje većina transakcija kreiranih putem interneta) ne ulazi u ovaj izveštaj.

 

Rast internet trgovine se nastavlja

Prema podacima Narodne banke Srbije, nakon ogromnog rasta koji smo imali prošle godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta nastavlja da se uvećava.

Ukoliko uporedimo 2021. i 2020. godinu, broj dinarskih transakcija plaćanja karticom putem interneta se u 2021. uvećao za 59,58% (Slika 1.).

Broj transakcija u RSD

(Slika 1.) Broj transakcija u RSD
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Takođe, vrednost dinarskih transakcija plaćanja karticom putem interneta se uvećao za 72,03% (Slika 2.).

Vrednost transakcija u RSD

(Slika 2.) Vrednost transakcija u RSD
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Što se tiče ostalih valuta, rast broja transakcija u 2021. godini je zabeležen u EUR (+36,71%), USD (+39,08%), GBP (+5,65%) i u CHF (+25,77%).

Broj realizovanih transakcija putem interneta, plaćenih karticama, prvi put je prešao 30 miliona, što je preko 1,6 miliona transakcija više nego prošle godine (Slika 3.).

 

Broj transakcija UKUPNO sve valute

(Slika 3.) Broj transakcija UKUPNO sve valute
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Ukupna vrednost realizovanih transakcija, plaćenih karticom putem interneta u odnosu na 2020. godinu ima skok od 75,77%, što nas dobodi do cifre od 797 miliona eura (Slika 4.).

Ukupna vrednost svih transkacija

(Slika 4.) Ukupna vrednost svih transakcija
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Prosečna vrednost porudžbine

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u toku 2021. godine iznosi 2.449,18 dinara (Slika 5.), dok u valuti evro iznosi 48,22 EUR (Slika 6.).

Prosečna vrednost porudžbine u RSD

(Slika 5.) Prosečna vrednost porudžbine u RSD
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Prosečna vrednost porudžbine u EUR

(Slika 6.) Prosečna vrednost porudžbine u EUR
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Ispisujemo istoriju elektronske trgovine

Učešće potrošnje domaćih platnih kartica na internetu se vidno povećava od 2018. godine. A prognoze koje smo imali za 2020. godinu, odnosno za 2021. su se ispunile.

Vrednost porudžbina plaćenih karticama u domaćoj valuti i dalje prelazi vrednost porudžbina plaćenih karticama u ostalim valutama zbirno. (Slika 7.)

Vrednost izvršenih trasakcija: RSD vs EUR

(Slika 7.) Vrednost izvršenih trasakcija: RSD vs EUR
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Sa druge strane, treba imati u vidu da je broj porudžbina putem interneta, plaćenih u valuti dinar, bio značajno veći od broja porudžbina u svim ostalim valutama zbirno u 2021. godini.

U 2021. godini ostvareno je i 22,6 miliona transakcija kupovine roba i usluga plaćenim karticama  u valuti dinar.

Pored toga, zabeleženo je 8,2 miliona transakcija kupovine roba i usluga plaćenim karticama u inostranim valutama, od čega je 4,4 miliona transakcija u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, zatim 3,6 miliona transakcija u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 173.000 transakcija u ostalim stranim valutama (Slika 8.).

Broj realizovanih trasakcija: RSD vs EUR

(Slika 8.) Broj realizovanih trasakcija: RSD vs EUR
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Na narednom grafikonu možemo videti učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u transakcijama na domaćim i inostranim internet prodavnicama.

Potrošnja na domaćim internet prodavnicama 2021. godine je učestvovala sa 59,17%, u odnosu na potrošnju na inostranim internet prodavnicama. (Slika 9.)

Učešće platnih kartica

(Slika 9.) Učešće platnih kartica
Izvor podataka: Narodna banka Srbije

 

Kada ste poslednji put (u privatne svrhe) kupili/naručili robu ili usluge putem interneta? (%)

Kada je reč o vremenskom okviru u kom su korisnici interneta kupovali/poručivali robu ili usluge putem interneta, 42,3% korisnika obavilo je kupovinu/poručivanje u poslednja tri meseca, 10,6% pre više od tri meseca, a 8,2% pre više od godinu dana.

Procenat korisnika interneta koji nikada nisu kupovali/poručivali robu ili usluge putem interneta je 39%. (Slika 10.)


(Slika 10.) Izvor: Republički Zavod za statistiku Srbije

 

Iako se ovaj procenat, u poređenju sa 2020. godinom, smanjio za 4% smatramo da je sada više nego ranije važna edukacija svih činilaca tržišta.

Celokupnu analizu izveštaja Republičkog Zavoda za statistiku, možete pročitati OVDE.

 

Koliko često ste kupovali/naručivali robu ili usluge putem interneta u privatne svrhe u poslednja tri meseca? (%)

Frekvencija kupovine se svakako menja u poređenju sa prošlom godinom, a s obzirom na činjenicu da smo protekle godine dobili veliki broj novih kupaca, koji do tada nisu kupovali putem interneta, ovo je i očekivani rezultat.

(Slika 11.) Izvor: Republički Zavod za statistiku Srbije

 

Preko 64% kupaca je kupilo jednom ili dva puta u poslednja tri meseca, što je značajan skok u odnosu na 51%, koliko je bilo prošle godine u istoj grupi kupaca. (Slika 11.)

Celokupnu analizu izveštaja Republičkog Zavoda za statistiku, možete pročitati OVDE.

Da li Vaša kompanija posredstvom svog web-sajta pruža sledeće usluge? (%)

Iako preko 85% ispitanih kompanija imaju svoj website, istraživanje nije pokazalo da isti koriste za opis robe ili usluga koje nude uz mogućnost prezentovanja svog cenovnika, kao i da nemaju internet prodavnicu. (Slika 12.)

Takođe, više od 60% ispitanih kompanija se trudi da sadržaj sajta bude prilagođen redovnim korisnicima.

(Slika 12.) Izvor: Republički Zavod za statistiku Srbije

 

Uprkos činjenici da živimo u online svetu, tek preko 40% ispitanih kompanija ističe linkove do naloga na društvenim mrežama, a samo 19,2% istih ima online poručivanje proizvoda.

Celokupnu analizu izveštaja Republičkog Zavoda za statistiku, možete pročitati OVDE.

 

MasterIndex: Raste broj korisnika online plaćanja i poverenje u online kupovinu

MasterIndex, tradicionalno istraživanje kompanije Mastercard o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u Srbiji, potvrdilo je da su online plaćanja postala sastavni deo finansijske kulture građana naše zemlje i da takva vrsta plaćanja ima kontinuiran trend rasta. (Slika 13.)

(Slika 13.) Kada građani Srbije kupuju online?

(Slika 13.) Kada građani Srbije kupuju online?
Izvor: MasterIndex

MasterIndex podaci pokazali su da čak 83% ispitanika koristi online plaćanja, što je porast od 22% u poređenju sa godinom pre početka pandemije. (Slika 14.)

Studija je još pokazala da su prvi izbor korisnika i dalje domaće online prodavnice (54%), te da je poverenje u bezbednost online kupovine poraslo u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 55%.

(Slika 14.) Šta se najčešće plaća online u Srbiji?

(Slika 14.) Šta se najčešće plaća online u Srbiji?
Izvor: MasterIndex

 

NielsenIQ: Online kupovina je porasla vrednosno za 28%

Elektronska trgovina u svetu raste iz godine u godinu, mada je u najvećem broju zemalja u pitanju veoma nizak udeo u ukupnoj prodaji. Online kupovina je porasla vrednosno za 28%, u poslednjih 12 meseci u poređenju sa godinu dana pre. U Shopper Trends studiji, 8% kupaca je izjavilo da su kupili namirnice online u poslednjih mesec dana, dok 23% ima nameru da kupuje namirnice online u budućnosti.

U Srbiji su se najviše online, od neprehrambenih proizvoda, kupovale pelene, deterdženti za veš i toalet papir i beleže duplirani rast, dok od prehrambenih kategorija, u online korpi su se našli negazirana voda, mlevena kafa, mleko.

Glavne barijere za kupovinu online FMCG proizvoda je briga o kvalitetu proizvoda, samo iskustvo kupovine, ispitivanje proizvoda i dodatni troškovi dostave.

Kompletniji izveštaj kompanije Nielsen možete pročitati u okviru InStore magazina klikom OVDE.

 

Nova radna mesta i edukacija kadrova

Rast elektronske trgovine je prouzrokovao veliku potražnju za kvalifikovanim kadrovima. Ovo nije ni malo čudno, s obzirom da se u poslednje dve godine otvorio veliki broj novih online prodavnica.

Aktivno ulaganje u edukaciju, kako svojih kupaca, tako i zaposlenih, se isplati. Jer samo kontinuiranom edukacijom možemo održati i nastaviti ovaj trend.

Pozivamo vas da se pridružite E-Commerce Asocijaciji Srbije i prijavite se na E-Commerce Akademiju, da zajedničkim snagama oblikujemo našu ecommerce zajednicu.

Do ovog trenutka, preko 90 kompanija je uključeno u redovnu edukaciju E-Commerce Akademije sa više od 350 polaznika (Slika 15.). Pridruži se i ti, jer uskoro krećemo ponovo!

E-Commerce Asocijacija Srbije će nastojati da i u budućnosti konstantno unapređuje sadržaj i kvalitet svojih predavanja kroz nove lekcije i predavače.

https://akademija.ecommserbia.org/

eCommerce Academy

(Slika 15.) Izvor: Ecommerce Kalendar 2022 (e-commerce.co.rs)

 

Zaključak autora

Na osnovu ovog izveštaja možemo da steknemo utisak o vrednost i veličini domaćeg tržišta elektronske trgovine. Internet trgovina konačno pokazuje jasan trend rasta, u nadi da će u narednim godinama uvećavati svoj udeo u ukupnoj trgovini.

Ono o čemu smo pričali poslednjih pet i više godina se ostvarilo, ali sada je na nama velika odgovornost da novonastalu situaciju iskoristimo na najbolji mogući način.

Iz tog razloga, uvereni smo da ključ leži u kontinuiranoj edukaciji celokupnog tržišta, prvenstveno nas samih, naših kolega, ali i privrede i samih kupaca.

 

Autor:
Ivan Tanasković
Član Upravnog odbora E-Commerce Asocijacije Srbije

 

Izvori:

 

*U analizi su korišćene vrednosti srednjeg kursa NBS na kraju kalendarskih godina

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *