Makedonska platforma “E-TRADE FOR ALL” se širi regionom

Imajući u vidu zemlje Zapadnog Balkana, Srbija se nalazi na vodećoj poziciji prema zastupljenosti online kupovine u populaciji, dok je slede Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Ove i mnoge druge poslovne podatke i informacije o poslovanju e-trgovine, od danas su zvanično dostupne na prvoj regionalnoj platformi za e-trgovinu “E-commerce for all” – ecommerce4all.eu.

Regionalnu internet platformu razvija Makedonska asocijacija za e-trgovinu, kao glavni implementator, u saradnji sa E-commerce Asocijacijom Srbije i drugim partnerima CEFTA regiona: Privredna komora i industrija u Tirani (CCIT) i Udruženje albanskih eCommerce-a, Udruženje e-trgovina Bosne i Hercegovine i Udruženje BiH eComm, kosovska IKT asocijacija, Američka privredna komora u Moldaviji i i Privrendna komora Crne Gore.

Regionalna ekspanzija platforme “Ecommerce4All” od danas će biti dostupna u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i zemljama regiona.

Korisnici iz regiona moći će besplatno da koriste web platformu za e-trgovinu – http://ecommerce4all.eu, na kojoj je već dostupan prvi, od pet, modula – „E-commerce Data”.

Modul predstavlja stanje e-trgovine na CEFTA tržištima kroz statističke i druge podatke (interaktivni grafikoni stanja e-trgovine na svakom tržištu i poređenja e-kupaca, UNCTAD B2C indeks e-spremnosti – trgovina i drugi relevantni Eurostat podaci), informacije koje se odnose na spremnost zemalja za obavljanje poslova e-trgovine, informacije o tome koliko često, koliko i gde kupci kupuju onlajn, itd. Ovi podaci mogu pomoći kompanijama da unaprede svoje poslovanje na svojim lokalnim tržištima, ali što je još važnije, mogu koristiti njihovom planiranju
proširenja na druga tržišta u CEFTA regionu.

Pored ovog modula, platforma će u budućnosti biti nadograđena sa još četiri modula. Prva tri modula pokrivaju ključne aspekte poslovanja u e-trgovini, kao što su regulacija, e-plaćanja i isporuka. Pored toga, platforma će biti obogaćena još jednim dodatnim modulom – pričama o uspehu sa svakog tržišta. Svaki od ovih modula će sadržati relevantne informacije specifične za svako od CEFTA tržišta, kao i tutorijale, priručnike, dokumente u vezi sa temama i video prezentacije.

Web platforma je dostupna na engleskom i lokalnom jeziku za svako tržište.

“Kako je Srbija jedna od vodećih zemalja na polju online trgovine u CEFTA regiji, zaista smo srećni što učestvujemo u lansiranju platforme “Ecommerce4all”, koja na jednom mestu okuplja sve relevantne i ključne informacije potrebne za digitalno poslovanje. Razvoj ove platforme i njenih alata, pomaže našim korisnicima da pronađu sve neophodne informacije i bolje razumeju e-trgovinu, što je jedna od najvažnijih stavki pored međusobne regionalne saradnje CEFTA regije. eCommerce Asocijacija Srbije radi na osnaživanju digitalnog ekosistema i implementaciji svetskih trendova digitalnog poslovanja”, rekla je Marija Pasuljević direktorka ECS.

Razvoj platforme „Ecommerce4All“ podržava projekat Otvorenog regionalnog fonda za spoljnu trgovinu, koji implementiraju Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u ime Evropske unije, kao i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ). Cilj je unapređenje međunarodne saradnje, koja promoviše regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika usklađenih sa EU, koje dalje imaju za cilj balansiranje regionalnog razvoja zemlje. Fond ima za cilj unapređivanje sprovođenja reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA regionu u skladu sa zahtevima procesa približavanja EU.

Saznajte više o e-trgovini u regionu na: ecommerce4all.eu.