U prvom tromesečju 2022. godine, putem interneta kreirano je 9,6 miliona transakcija, koje su plaćene karticama u vrednosti od preko 250 miliona evra!

U poređenju sa istim periodom prošle godine, trgovina putem interneta u Republici Srbiji, prema poslednjem izveštaju Narodne Banke Srbije, nastavlja da raste!

U Izveštaju koji možete da vidite u nastavku, izvučeni su isključivo rezultati za internet plaćanja karticama u Republici Srbiji za prvi kvartal (Q1) svake godine u periodu od 2013. do 2022. godine.


Transakcije u domaćoj valuti (RSD)

Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvom kvartalu 2022. godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta je veći za 26,31% (Slika 1.).

Trend rasta broja transakcija plaćenih karticom u dinarima PRVI KVARTAL - Q1 2022
(Slika 1.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Za prvih tri meseca u 2022. godini zabeležen je bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija, pa samim tim ove godine možemo očekivati nove rekorde.

Vrednost dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta u prvom kvartalu 2022. godine je veća za 39,53%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Vrednost transakcija kreiranih u dinarima je u prva tri meseca 2022. godine zabeležila odličan rezultat i rast od gotovo 40%!

Konkretno, u prvom tromesečju prošle godine vrednost transakcija u dinarima je bila 12,3 miliona dinara, dok smo u istom periodu ove godine kupili robu putem interneta u dinarskoj valuti u vrednosti od 17,2 miliona dinara ili tačno 39,53% više. (Slika 2.).

Transakcije u domaćoj valuti (RSD)
(Slika 2.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Pored navedenog rasta broja transakcija u prvom kvartalu godine u domaćoj valuti dinar, zabeležen je rast i kod ostalih valuta: EUR (+62%), USD (+29,90%), GBP (+22,66%), i CHF (+57,14%).

 

Transakcije u inostranoj valuti – EVRO (EUR)

U prvom kvartalu 2022. godine, broj transakcija u valuti EVRO plaćenih karticom putem interneta je veći za 62% (Slika 3.).

Transakcije u inostranoj valuti - EVRO (EUR)
(Slika 3.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Za prva tri meseca u 2022. godini zabeležen je bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija. Konkretno, vrednost transakcija plaćenih karticom u valuti EVRO putem interneta je veća za 74,07%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine (Slika 4.).

Transakcije u inostranoj valuti - EVRO (EUR)
(Slika 4.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Ukupan broj i vrednost transakcija

U prvom tromesečju 2022. godine, putem interneta kreirano je 9,6 miliona transakcija koje su plaćene karticama!

Ukupan broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvom kvartalu 2022. godini je prešao cifru od 9,6 miliona transakcija, što je 31,29% bolji rezultat u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine. (Slika 5.)

Ukupan broj i vrednost transakcija
(Slika 5.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Što se vrednosti navedenih transakcija tiče, ukoliko uporedimo prvo tromesečje 2021. sa istim periodom 2022. godine, dolazimo do zaključka da je 2022. godina u istom periodu napravila rezultat bolji za 46,75% što rezultat zaokružuje na nešto preko 250 milona evropskih novčanica. (Slika 6.)

Ukupan broj i vrednost transakcija
(Slika 6.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Prosečna vrednost porudžbine

Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da nastavljamo prošlogodišnji pozitivan trend povećanja prosečne vrednosti porudžbine plaćene karticom.

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u prvom tromesečju 2022. godine iznosi 2.507,97 dinara, što je u poređenju sa istim perodom 2021. godine bolji rezultat za 9% (Slika 7.).

Prosečna vrednost porudžbine(Slika 7.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Sa druge strane, prosečna vrednost porudžbine u valuti evro iznosi 42,95 EUR, što je za 9,4% bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prethodne godine. (Slika 8.)

Prosečna vrednost porudžbine(Slika 8.) Izvor: Narodna banka Srbije

Nastavljamo da ispisujemo istoriju elektronske trgovine

Učešće potrošnje platnih kartica u valuti dinar na internetu nastavlja svoj rast u odnosu na ostale valute.

U prvom tromesečju 2022. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar je veći od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poređenju sa istim periodom 2021. godine. (Slika 9.)

RSD vs OSTALE VALUTE
(Slika 9.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

U prvom tromesečju 2022. godine ostvareno je oko 2,7 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u inostranstvu. Od toga je oko 1,5 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, 1,1 milion transakcija u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 52.000 transakcija u ostalim stranim valutama. U istom periodu, ostvareno je i 6,8 miliona transakcija u valuti dinar, što je dosadašnji rekord za jedan kvartal. (Slika 10.)

RSD vs OSTALE VALUTE
(Slika 10.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u transakcijama na domaćim internet prodavnicama je 58,48%, što je pad u poređenju sa prvim tromesečjem prošle godine. Sa druge strane, što se tiče transakcija na inostranim internet prodavnicama, one učestvuju sa 41,52% i beleže rast u odnosu na prošlu godinu. (Slika 11.)


(Slika 11.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Zaključak autora

9,6 miliona transakcija plaćenih karticama u vrednosti od preko 250 miliona evra za kupovinu proizvoda ili usluga putem interneta u Srbiji za prva 3 meseca 2022. godine! Kako vam to zvuči?

Uz ovaj podatak, istakao bih činjenicu da su u pitanju isključivo transakcije plaćene karticama online, što nam samo daje naznake koliko je veliko  ecommerce tržište u Srbiji.

Tek ćemo videti na koji način će se trenutna situacija u svetu i inflacija odraziti na elektronsku trgovinu globalno, ali i kod nas. Jedno je sigurno, a to je da internet trgovina nastavlja da raste.

Veoma je važno da sada, kada je talas najjači i mi nađemo mesto za naš biznis i krenemo u osvajanje tržišta.

 

Autor:
Ivan Tanasković
Član Upravnog odbora E-Commerce Asocijacije Srbije

 

Izvori:

 

*U analizi su korišćene vrednosti srednjeg kursa NBS na kraju navedenih tromesečja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *