U prvoj polovini 2022. godine u Srbiji, putem interneta kreirano je 19,1 miliona transakcija, koje su plaćene karticama u vrednosti od više od pola milijarde evra!

U poređenju sa istim periodom prošle godine, trgovina putem interneta u Republici Srbiji, prema poslednjem izveštaju Narodne Banke Srbije, nastavlja da raste!

U izveštaju koji možete da vidite u nastavku, izvučeni su isključivo rezultati za internet plaćanja karticama u Republici Srbiji za prvu polovinu (Q1+Q2) svake godine u periodu od 2013. do 2022. godine.

 

Transakcije u domaćoj valuti (RSD)

Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvoj polovini 2022. godine, broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta je veći za 26,33% (Slika 1.).

Broj dinarskih transakcija

(Slika 1.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Za prvih šest meseci u 2022. godini zabeležen je bolji rezultat i u domenu vrednosti transakcija, pa samim tim ove godine možemo očekivati nove rekorde.

Vrednost transakcija plaćenih karticom putem interneta u prvoj polovini 2022. godine u valuti dinar je veća za 39,99%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Vrednost transakcija kreiranih u dinarima je u prvih šest meseci 2022. godine zabeležila odličan rezultat i rast od gotovo 40%!

Konkretno, u prvoj polovini prošle godine vrednost transakcija u dinarima je bila 25,4 miliona dinara, dok smo u istom periodu ove godine kupili robu putem interneta u dinarskoj valuti u vrednosti od 35,6 miliona dinara. (Slika 2.).

Vrednost dinarskih transakcija

(Slika 2.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Pored navedenog rasta broja transakcija u  prvoj polovini godine u domaćoj valuti dinar, zabeležen je rast i kod ostalih valuta: EUR (+60,89%), USD (+24,55%), GBP (+19,28%) i CHF (+58,91%).

 

Transakcije u inostranoj valuti – EVRO (EUR)

U prvoj polovini 2022. godine, broj transakcija u valuti EVRO plaćenih karticom putem interneta je veći za 60,89% (Slika 3.).

broj transakcija u valuti EVRO

(Slika 3.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

U prvoj polovini 2022. godine zabeležen je bolji rezultat u domenu vrednosti transakcija. Konkretno, vrednost transakcija plaćenih karticom u valuti EVRO putem interneta je veća za 81,21%, u poređenju sa istim periodom 2021. godine (Slika 4.).

Vrednost transakcija plaćenih karticom u valuti EVRO

(Slika 4.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Ukupan broj i vrednost transakcija

U prvoj polovini 2022. godine, putem interneta kreirano je 19,1 miliona transakcija koje su plaćene karticama!

Ukupan broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvoj polovini 2022. godini je prešao cifru od 19 miliona transakcija, što je 30,62% bolji rezultat u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine. (Slika 5.)

Ukupan broj transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvoj polovini 2022.

(Slika 5.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Što se vrednosti navedenih transakcija tiče, ukoliko uporedimo prvu polovinu 2021. sa istim periodom 2022. godine, dolazimo do zaključka da je 2022. godina u istom periodu napravila rezultat bolji za 75,77% što rezultat zaokružuje na nešto preko 540 milona evropskih novčanica. (Slika 6.)

Ukupna vrednost transakcija plaćanja karticom putem interneta u Srbiji u prvoj polovini 2022.

(Slika 6.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Prosečna vrednost porudžbine

Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da nastavljamo pozitivan trend povećanja prosečne vrednosti porudžbine plaćene karticom.

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar u prvoj polovini 2022. godine iznosi 2.591,28 dinara, što je u poređenju sa istim perodom 2021. godine bolji rezultat za 10,81% (Slika 7.).

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti dinar

(Slika 7.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Sa druge strane, prosečna vrednost porudžbine u valuti evro iznosi 53,19 EUR, što je za 12,64% bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prethodne godine. (Slika 8.)

Prosečna vrednost transakcije napravljene putem interneta u valuti evro

(Slika 8.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Nastavljamo da ispisujemo istoriju elektronske trgovine

Učešće potrošnje platnih kartica u valuti dinar na internetu nastavlja svoj rast u odnosu na ostale valute.

U prvoj polovini 2022. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar je veći od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poređenju sa istim periodom 2021. godine. (Slika 9.)

vrednost porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar vs ostale valute

(Slika 9.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

U prvoj polovini 2022. godine ostvareno je oko 5,3 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u inostranstvu. Od toga je oko 3 miliona transakcija kupovine robe i usluga karticama u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti evro, oko 2,1 milion transakcija u stranim internet prodavnicama u kojima je prodaja izvršena u valuti dolar, odnosno 100.000 transakcija u ostalim stranim valutama. U istom periodu, ostvareno je i 13,7 miliona transakcija u valuti dinar, što je dosadašnji rekord za jedan kvartal. (Slika 10.)

Broj porudžbina putem interneta plaćenih u valuti dinar vs ostale valute

(Slika 10.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u vrednosti transakcija na domaćim  internet prodavnicama je 56,18%, što je pad u poređenju sa prvom polovinom  prošle godine. Sa druge strane, što se tiče transakcija na inostranim internet prodavnicama, one učestvuju sa 43,82% i beleže rast u odnosu na prošlu godinu. (Slika 11.)

Učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u vrednosti transakcija

(Slika 11.) Izvor: Narodna banka Srbije

 

Identičan trend možemo videti i ukoliko pogledamo učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u broju transakcija na domaćim internet prodavnicama je 71,89%, što je pad u poređenju sa prvom polovinom prošle godine. Sa druge strane, što se tiče transakcija na inostranim internet prodavnicama, one učestvuju sa 28,11% i beleže rast u odnosu na prošlu godinu. (Slika 12.)

Učešće platnih kartica izdatih u Srbiji u broju transakcija

(Slika 12.) Izvor: Narodna banka Srbije

Zaključak autora

Više od 19 miliona transakcija plaćenih karticama u vrednosti od preko 540 miliona evra za kupovinu proizvoda ili usluga putem interneta u Srbiji u prvoj polovini 2022. godine!

Uz ovaj podatak, istakao bih činjenicu da su u pitanju isključivo transakcije plaćene karticama online, što nam samo daje naznake koliko je veliko  ecommerce tržište u Srbiji.

Tek ćemo videti na koji način će se trenutna situacija u svetu i inflacija odraziti na elektronsku trgovinu globalno, ali i kod nas. Jedno je sigurno, a to je da internet trgovina nastavlja da raste.

Veoma je važno da sada, kada je talas najjači i mi nađemo mesto za naš biznis i krenemo u osvajanje tržišta.

 

Autor:
Ivan Tanasković
Član Upravnog odbora E-Commerce Asocijacije Srbije

 

Izvori:

 

*Analiza je rađena na osnovu izveštaja Narodne banke Srbije

**U analizi su korišćene vrednosti srednjeg kursa NBS na kraju navedenih tromesečja

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *