Razvojem digitalnih proizvoda i biznisa se bavi već 10 godina u okviru Inspira grupe. Trenutno je na poziciji Direktor za e-trgovinu gde joj je zadatak da sa svojim timom definiše i sprovodi strategiju razvoja e-trgovine u Inspira grupi. Nakon master studija ekonomije u Subotici, karijeru počinje u Infostudu kao Administrator oglasa. Nakon toga, dobija priliku da radi kao Product menadžer i tu upoznaje svoju ljubav ka razvoju digitalnih proizvoda i usluga. Motiviše je da rešava probleme korisnika i dajem im vrednost kroz koju grade dugoročni odnos i saradnju.


1. Verujemo da sada već svi znaju da je Infostud grupa postala Insipa grupa. Takođe,uvereni smo da je rebranding jedan od najzahtevnih projekata. Do kakvih promena je sve došlo?

Pre više od dvadeset godina, počeli smo kao informativni sajt za studente i otuda i samo ime Infostud. Sledeći logičan korak za tadašnju našu ciljnu grupu jeste bio pronalazak posla, pa se tako rodio sajt Poslovi.infostud. Kao prvi i najveći biznis iz Grupe, on je bio prva asocijacija za Infostud i ljudi su nas i percipirali prvenstveno kao sajt za zapošljavanje. Sve ovo je u nekom momentu počelo da stvara konfuziju šta je Infostud grupa a šta sajt Poslovi.infostud. Doneta je odluka da Poslovi.infostud dobiju ime Infostud, po čemu su već i poznati, a da Grupa promeni ime. Tako da, novo ime, za početak donosi jasnoću za Infostud koji je sa svoja četiri podbiznisa (poslovi, hr lab, startuj i helloworld) postao Centar za zapošljavanje i razvoj karijere. Istovremeno donosi i jasnoću Grupi koja osim Infostuda razvija još 5 veoma uspešnih internet biznisa. Pod okriljem Inspira grupe želimo da nadahnjujemo, motivišemo, pokrećemo svoje biznise da dođu do svog punog potencijala. Pozitivna promena, indukovana rastom, iz Infostuda u Inspira grupu pokazuje I dodatnu svežinu, snagu i vedrinu koju želimo da i drugi vide.

2. Kako su te promene uticale na e-commerce sektor?

Što se biznisa u e-commerce sektoru tiče, oni nastavljaju da grade svoje brendove i da po njima budu prepoznatljivi. Promenom imena Grupe, i nama se otvorio put da jasnije komuniciramo u kojoj smo Grupi i da nam brend grupe pomaže u inicijalnom građenju odnosa sa našim kupcima i dobavljačima. Takođe, promeni imena Grupe prethodila je postavka vizije i strategije Inspira grupe, koja je takođe bila osnova za postavku vizije i e-commerce sektora koja nam daje jasniji pravac u kom idemo dalje.

3. U svetu online trgovine ste od 2011. godine. Kako ste počeli, kako je tekao razvoj online trgovine u proteklih 12 godina? Koje su bile glavne prekretnice na tom putu?

Tako je, u online trgovinu smo ušli sajtom Internet-prodaja-guma.com koji se i danas nalazi u našem portfoliju. Kako smo potekli iz oglasnog biznisa, koji je i danas centar naše ekspertize, na samom početku razvoja Internet prodaje guma upali smo u zamku da dobre prakse u razvoju jednog oglasnika kopiramo i na e-commerce sajt. Pogađate, to nije dalo željene rezultate, ali nismo odustali. Naučili smo lekciju i nastavili dalje. Krenuli smo mnogo više da koristimo prakse iz klasične trgovine koje smo prilagođavali online okruženju, što se pokazalo kao dobar recept za uspeh. Tako od 2016. Internet-prodaja-guma.com raste i postaje ozbiljan kanal prodaje guma u Srbiji. Iste godine, kupujemo sajt osiguranik.com i prvi u Srbiji razvijamo uporedni model prodaje osiguranja. Kao i kod većine online trgovaca u Srbiji, pa i u svetu, pandemija Covid-19 je ojačala postojeće biznise e-commerce sektora, ali i nas podstakla da uđemo u novi biznis, te smo osnovali sajt za online prodaju auto-delova autohub.rs. A poslednja vest što se e-commerca u Inspira grupi tiče, jeste da je i sajt prodajadelova.rs postao deo portfolija i da zajedno sa sajtom autohub.rs nastavlja da radi na prevođenju kupovine auto-delova u online okruženje.

4. U okviru Inspira grupe postoji 6 digitalnih biznisa. S obzirom da su iz različitih industrija, na koji način ih razvijate?

Pominjala sam da je rebrendingu prethodila postavka vizije i strategije Inspira grupe. Ta strategija obuhvata i roditeljsku strategiju koja definiše koje biznise želimo da gradimo u portfoliju i na koji način. Centrala – Grupa je tu da olakšava i ubrzava rast biznisa koji uđu u Grupu i da ih kroz različite faze vodi do punog potencijala. Ideja je da svaki biznis bude stabilan i samostalan član decentralizovane porodice biznisa koji može da koristi sinergijski potencijal Grupe. Isto tako, svaki biznis ima svoj tim koji je fokusiran na svoje tržište i poznavanje istog, kako bi dao vrednost svojim korisnicima.

5. Kako vidite budućnost eCommerca u Srbiji, šta nas očekuje i na čemu treba najviše da radimo kako bi održali rast etrgovine?

Malo i nedovoljno razvijeno tržište, kakvo je tržište Srbije, a posebno e-commerce tržište u Srbiji, ima svoje prednosti i mane. Mane su jasne, pa bih da istaknem prednost koja se ogleda u tome da postoji jako veliki prostor za rast samog tržišta a sa time i svih učenika u istom. To je težak posao, jer zahteva ne samo da radite na razvoju svog biznisa, nego i na sticanju i razvoju novih navika i praksi svih učesnika u lancu. Isto tako, volim taj deo posla jer na kraju osećaj zadovoljstva svih mnogo veći. I mislim da nam je to i dalje zadatak na kom treba da radimo – edukacija. Pored toga, treba da držimo korak i sa novim tehnologijama kako bismo kroz
automatizacije i bolje korisničko iskustvo dali vrednost kupcu.

6. I za kraj, koja je poslednja stvar koju si ti kupila online?

Zapravo, veći deo shoppinga radim online i sve ću uvek prvo proveriti da li ima opcija da se makar poruči preko sajta, a poslednje što sam kupila online su bili neki proizvodi za negu kose. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *