Veštačka inteligencija u očima etike, prava i praktične primene

Privredna komora Srbije je, peti put zaredom, bila domaćin konferencije “Lets Talk Ecomm”, koja se organizuje u saradnji sa Ecommerce Asocijacijom Srbije. Ovaj važan događaj privukao je veliki broj domaćih privrednika i predstavnika državnih institucija, ponovo potvrđujući svoju ulogu kao ključno mesto za razmenu ideja i iskustava iz oblasti digitalnih tehnologija i elektronske trgovine. Uz podršku Centra za digitalnu transformaciju, ovogodišnja konferencija je posebno istakla veštačku inteligenciju, fokusirajući se na njenu ulogu u etici, pravu i praktičnoj primeni u poslovanju.

Dragan Tanasković, komercijalni direktor CDT-a, svojim uvodnim obraćanjem na konferenciji naglasio je transformativnu moć veštačke inteligencije u poslovnom svetu: “Veštačka inteligencija revolucionarno menja naš pristup poslovanju, otvarajući brojne nove mogućnosti za rast i razvoj. Istovremeno, postavlja pred nas ključna pitanja u oblasti etike i prava, kojima se moramo zajednički posvetiti.”

Tokom svoje prezentacije, Tanasković je takođe predstavio ključna dostignuća Privredne komore Srbije u oblasti digitalne transformacije, sa posebnim osvrtom na aktivnosti Centra za digitalnu transformaciju.

Milan Gospić, Član UO ECS

Milan Gospić, član Upravnog odbora Ecommerce asocijacije Srbije i Country Manager za Microsoft Srbija, naglasio je značaj odgovornog pristupa veštačkoj inteligenciji:

“Suočeni sa brojnim pozitivnim aspektima i izazovima, imperativ je da trgovci i e-commerce platforme usvoje odgovoran pristup korišćenju AI, uzimajući u obzir etičke, pravne i društvene implikacije kako bi maksimizirali koristi i minimizirali rizike. E-commerce tržište u Srbiji i regionu pokazuje značajan rast i potencijal, no pred nama je još mnogo prostora za napredak, posebno u pogledu tehnoloških inovacija, regulative i usklađenosti sa globalnim standardima.”

Tijana Maljković, sekretar Udruženja za trgovinu, istakla je da se konferencija Let s talk e-Comm, održava peti put u Privrednoj komori Srbije okupivši predstavnike e commerce industrije.: “Cilj događaja je da se kroz keynote predavanja, panele i diskusiju obradi najaktuelnija tema današnjice, veštačka inteligencija, kroz sve aspekte ove oblasti od etike i prava do njene praktične primene.Ovakve konferencije su od izuzetnog značaja za razvoj poslovanja privrednih društava, ne samo kroz pružanje prilika za edukaciju već i stvaranje nove poslovne vrednosti. S ponosom možemo reći da ovaj događaj predstavlja važan korak ka digitalnoj transformaciji i inovacijama kojima teži i sama Privredna komora Srbije.”

 

“Lets Talk Ecomm” konferencija još jednom potvrđuje svoju posvećenost promovisanju dijaloga i saradnje među ključnim akterima u e-commerce sektoru, postavljajući temelje za buduću primenu veštačke inteligencije u razvoju digitalne ekonomije Srbije i regiona. Sa zadovoljstvom očekujemo dalje korake koje će naša zajednica preduzeti ka iskorištavanju potencijala koje nam tehnologija nudi, uz neophodno poštovanje etičkih i pravnih standarda.

Lets Talk Ecomm
Lets Talk Ecomm

Ovaj događaj je deo serije susreta predstavnika iz različitih sektora, a Ecommerce Asocijacija Srbije i Privredna komora Srbije će nastaviti da edukuju i inspirišu zajednicu ka daljem usvajanju i integraciji digitalnih inovacija u svim aspektima poslovanja.

 

Bojan Prerad, Microsoft, Lets Talk Ecomm
Bojan Prerad, Microsoft, Lets Talk Ecomm

 

Lets Talk Ecomm
Lets Talk Ecomm

 

Dragan Tanasković, CDT, Lets Talk Ecomm
Dragan Tanasković, CDT, Lets Talk Ecomm

 

 

 

Lets Talk Ecomm
Lets Talk Ecomm

 

Lets Talk Ecomm
Lets Talk Ecomm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *