Ljubav je jedan od najvećih pokretača u prodaji, odnosno kupovini, zavisi iz kog ugla gledate 🙂

Ciljna grupa je ogromna, pa bilo da targetirate starije ili mlađe, parove ili porodice, prilagodite poruku i rezultat neće izostati. Ljubav jednostavno nema ograničenja.

Jedno je sigurno, svaka kampanja zahteva ozbiljnu organizaciju i planiranje, kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Potencijal

Dan zaljubljenih je jedna od onih kampanja, koje imaju veliki potencijal da vam unaprede metrike, koje život znače. A šta to znači?

Naime, svi mi imamo po neki kamen spoticanja, da li su to cene proizvoda, iznos popusta, razlika u ceni, vrednost korpe ili broj poručenih artikala po porudžbini… ali ovakve i slične akcije, pomenute metrike mogu da unaprede. Kako?

Akcenat akcije treba da bude na kupovini više artikala po pojedinačnom računu, gde kupcima koji postavljeni uslov ispune, dajete popust na drugi, jeftiniji artikal.

Ukoliko vam neko kaže da je to jednostavno, nemojte ga uzeti za ozbiljno. Daleko je od jednostavnog, ali nije neizvodljivo!

 

Uslov i preduslov akcije

Kako bi imala ekonomsku isplativost, svaka kampanja, pa i ova, iza sebe mora da ima sijaset ključnih pravila.

Sa jedne strane, kampanja se naslanja na samu temu, u ovom slučaju, Dana zaljubljenih, i stimuliše kupovinu dva artikla. A sa druge, kako bi se osigurali da će vam ovo doneti dodatni benefit, možete da “podignete ulog” i postavite i cenovni minimum. To u prevodu znači da, pored kupovine dva artikla, njihov zbir mora biti veći od nekog iznosa. Na ovaj način ćete ne samo prodati više, već i napraviti više prometa po pojedinačnom računu.

Testirajte i izračunajte kako vaši kupci reaguju na ove akcije, ali se potrudite da svaka kampanja uvek daje benefit kupcu. Cenite poverenje koje vam kupci ukazuju i to im pokažite na pravi način.

 

Metrike “koje život znače”

Ove brojeve kupac ne vidi, njega samo interesuje koliko će da uštedi i to tako i treba da bude. Zato je to vaš deo posla, vas i vašeg tima. Ono što takođe treba da vas interesuje, jeste da taj popust ili benefit treba da bude tako dobar, da stimuliše kupce da kupe više proizvoda.

Na ovaj način, vi ćete povećati ABO (Average Basket Order) i AOV (Average Order Value), metrike koje su od velike važnosti.

Prosečna vrednost porudžbine (Average order value – AOV) predstavlja prosečan iznos novca, koji kupac potroši po pojedinačnoj porudžbini u izabranom vremenskom periodu.

Prihod / Broj porudžbina = Prosečna vrednost porudžbine

To znači da, ukoliko Vam je prihod ove nedelje 1.000 evra, a u navedenom vremenskom intervalu ste imali 250 porudžbina, prosečna vrednost porudžbine na Vašem sajtu iznosi 4 evra.

Drugim rečima, to pokazuje da je kupac spreman prosečno da potroši 4 evra za svaku transakciju na vašem sajtu.

Prosečan broj poručenih artikala (Average basket order – ABO) je metrika vrlo slična AOV-u, a osnovna razlika je što AOV meri vrednost korpe, dok ABO meri broj artikala u korpi.

 

Kuponi ili automatizacija

Veoma je važno kako ćete rešiti mehanizam akcije, odnosno na koji način će se aktivirati popust u korpi sajta.

To možete uraditi na nekoliko načina:

Pomoću kupon koda

Potrebno je da kupac ukuca kupon kod u korpi, pre kupovine, i samim tim da otključa popust. Naravno, ukoliko je ispunio uslov koji ste postavili.

Mana ove akcije je što veliki broj kupaca i dalje ne zna da koristi kupone, pa samim tim ne završi kupovinu. Ali, ukoliko ste radili na edukaciji svojih kupaca, to svakako treba da iskoristite i ovim povodom.

Automatski u korpi sajta

Drugi predlog je tehnički zahtevniji, ali kupcu olakšava proces kupovine. Sam sajt, odnosno korpa, vrši proveru da li je postavljeni uslov ispunjen i odobrava popust na osnovu postavljenih pravila. Odmah i automatski kupcu se obračunava popust, bez upisivanja koda i svakako da će veći procenat kupaca kompletirati kupovinu.

 

Zaključak

Veliko umeće je potrebno da privučete kupca, koji će da plati više i da bude zadovoljan. Za to je potrebno iskustvo, ali i dovoljno podataka i vremena za analizu.

Ovo je idealna prilika da testirate vaše ideje, a verujem da ih imate pregršt i ujedno se nadam da ste spremni.

Uradite svoj domaći zadatak i obradujte vaše kupce za Dan zaljubljenih takvom ponudom, da ne mogu istoj da odole.

Srećno!

 

 

Autor:
Ivan Tanasković
Član Upravnog odbora E-Commerce Asocijacije Srbije

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *